»Na prvenstvo gremo in hrepenimo po kolajni, ki si jo že leta želimo. Z deseterico smo zadovoljni, z ostalim pa težko,« je z lepo slovensko besedo hrepenenje in visokoleteče ambicije razkril selektor elitne članske kolesarske reprezentance Gorazd Štangelj. Za 82. svetovno prvenstvo, ki se bo v nedeljo pričelo v Richmondu v ZDA, je Novomeščan z rekordnimi trinajstimi nastopi na svetovnih prvenstvih cilje zastavil zelo visoko. Kot da je visokih načrtov vajen iz kazahstanske Astane, kjer je športni direktor. Na predstavitvi reprezentance se je zdelo, da tudi dva od šestih njegovih izbrancev ne dvomita o misiji nemogoče.

Luka Mezgec je član zasedbe Giant - Alpecin, ki je slavila na zadnji dan španske Vuelte v Madridu in le z malo sreče z zdravjem, bi slavila tudi skupno zmago. Kot drugi je na predstavitvi sedel ponosni Marko Kump, ki ga je selektor Štangelj kot zadnjega, šestega poklical šele v torek zvečer, potem ko je v nedeljo v Stockholmu nanizal že 18. zmago na mednarodnih dirkah, in to v dresu domače Adria Mobil, za sezono 2016/17 pa je že dogovorjen z elitno ekipo WorldToura. Na mesto rezervista je Štangelj ob prej zabetonirani četverici (Grega Bole, Kristijan Koren, Luka Pibernik, Borut Božič) postavil zmagovalca etape Gira Jana Polanca.

Optimizma Luka Mezgec ni skrival: »Pravijo, da je Vuelta najboljša popotnica za svetovno prvenstvo. Z mislijo na Richmond sem tudi vozil v Španiji in se vsaj v zadnjem tednu odlično počutil. Upam, da bom vrhunec pripravljenosti ujel na pravi dan. Selektor nas je izbral uravnoteženo, s pravimi karakteristikami in z več opcijami za končni razplet. Boruta Božiča sem posebej želel, da je zraven. Je vodja in izkušen. Naju z Boletom, ki bo zagotovo imel več možnosti od mene, če se bo zaključek izkazal za zelo selektivnega, bo znal voditi čez vse pasti. Po treh sušnih letih je že čas, da pokažemo, da sodimo v ospredje.«

Na predstavitvi reprezentance smo odprli tudi očitno delikatno temo poznega odhoda na prvenstvo. Poleg Korena, Pibernika in Božiča, ki so že v ZDA, bodo trije udarni možje čez lužo odpotovali po ovinkasti poti šele naslednji četrtek zjutraj. Za dobro aklimatizacijo za časovni pas s šesturno časovno razliko morda prepozno. Vodstvo reprezentance (generalni sekretar Aleš Kalan, direktor reprezentance Martin Hvastija, predsednik Tomaž Grm) je to skušalo pojasniti z okoliščinami glede logistike in strokovnim argumentom, da je dva dni aklimatizacije dovolj. Posebej so izpostavili, da nihče od reprezentantov ni izrazil želje po zgodnejšem odhodu. »Upam, da bo prihod v ZDA dovolj zgoden,« je na to temo pred vsemi navrgel Mezgec. »Moj klubski kolega John Degenkolb gre v ZDA že jutri,« je Kamničan dobronamerno pridal primerjavo z nemškim kapetanom, ki sodi med glavne favorite za kolajno.

»Te zadeve bomo urejali znotraj reprezentance,« je polemiko, ko je za vodstvo postala preveč vroča, ustavil predsednik zveze Tomaž Grm. Še neprijetnejši je bil zanje neuradni namig neposrednih proizvajalcev, da njih glede zgodnejšega odhoda v ZDA nihče ni nič vprašal. Ni skrivnost, v katerem grmu tiči zajec. Varčevanje. Tudi zato v ZDA Slovenija ne bo imela nobenega predstavnika v posamični vožnji na čas, niti v članskih niti v mladinskih kategorijah, ki bi se po besedah selektorja Andreja Cimpriča glede na talentirano generacijo (Per, Jerman, Primožič, Pogačar) potegovala za kolajno. Bo pa že to nedeljo na startu ekipnega svetovnega prvenstva ženska ekipa BTC City Ljubljana in trojica Pibernik, Polanc (Lampre) in Koren (Cannondale) v tujih profesionalnih ekipah. Gorazd Penko je svoja dekleta odpeljal v ZDA že v torek in torej slabe aklimatizacije ne želi prepustiti naključju. »Če se gremo šport na tej ravni, se ga pojdimo zares,« je Gorazd Penko pred časom pripomnil o profesionalnem pristopu.