Tako kot ne razumemo opravičil za določene oddaje in vsebine z besedami, da so nekaj gledalci lepo sprejeli. Kaj zdaj to pomeni: lepo sprejeti? To, da nismo vdrli v studie in zminirali oddaj? To, da nismo protestirali pred nacionalkino bajto in v njo metali jajc? To, da nismo prenehali plačevati obvezne TV-naročnine ali koga od odgovornih v temi prebutali?

V sodobni terminologiji se lepo sprejetim oddajam reče dober rejting, dober delež, zadeta ciljna skupina in širjenje priporočil od ust do ust. Že nekaj let mi ni nihče priporočil niti ene oddaje na nacionalki. Že lep čas ni nobena nacionalkina oddaja postala množični kulturni fenomen. Morda katera le še priložnost za zabavljanje in cinično komentiranje.

Edina rešitev je za nacionalko v tem, da ponavlja stare stvari. Eno aktualno politično oddajo vrže na tretji program, na prvem pa razpali s kakšno ponovitvijo ptic trnovk, Ježkovih songov ali avtorskega dokumentarca največjega dokumentarista vseh časov Jožeta Možine.

Nacionalka ve, da je ponavljanje, ponavljanje in ponavljanje bistvo TV-medija. V tem smislu ima Nova24tv oziroma Janševa TV svetlo prihodnost. Če držijo informacije, da bo to neprekinjeni news program, potem je na količino dogodkov v Sloveniji realno pričakovati vsaj sto ponovitev na dan. Še propagandist iz sredine tridesetih bi bil nad tem dosežkom navdušen oziroma totalno ljubosumen.

Je pa lahko nacionalka ljubosumna na Planet TV. Da je tako poceni predala Jureta Godlerja. Drži, da je bil na nacionalki Jure zgubljen. Stalno je dokazoval, da mu noben format oddaje ne ustreza. Zdaj pa je našel svojega. Ta teden z Juretom Godlerjem je televizijski biser. Pa četudi le kopija tujih preizkušenih receptov. Vsak teden dovolj originalen, dovolj luciden, dovolj smešen, da mu lahko zavidajo najbolj resni voditelji osrednjih informativnih dnevnikov, poročil, odmevov in žarišč.

V četrtek je med stalnimi temami od smešnih vztrajnikov pred sodiščem do smešnega predsednika navdušila cmerajoča zgodba o Ivanu Zidarju. Zdaj ko je bankrotiral, bomo zanj zbirali denar. Resno, črno-belo in brez heca. Samo s patriotskimi čustvi usmiljenja. Kot to počnemo do nacionalke…