Maščevanje zna biti še kako sladko, si danes pri sebi misli marsikateri španski navijač, ki ga na lansko domače svetovno prvenstvo še vedno vežejo grenki spomini. Na njem so bili takrat od Špancev v četrtfinalu boljši prav Francozi in tudi sinoči je vse kazalo, da se bo zgodba odvila po podobnem scenariju. Španija je namreč gostitelje lovila praktično vso tekmo, v izteku zadnje četrtine pa jih le ulovila in povedla z 62:61.

Takrat so izbranci trenerja Sergia Scariola na krilih nezaustavljivega Pau Gasola celo prevzeli pobudo in le nekaj sekund prek koncem vodili za tri, a je s trojko podaljšek izsilil Nicolas Batum. A če je bil košarkar Charlotte Hornets takrat še junak, se je v podaljšku prelevil v velikega osmoljenca. Prav šestindvajsetletnik je namreč v zadnji minuti podaljška, v katerem je pri Špancih z osmimi doseženimi točkami stvari v svoje roke vzel Gasol, pri zaostanku Francije s 75:78 zgrešil tri proste mete.

Že v naslednjem napadu je nezbranost stanovskega kolega v modrem dresu z zabijanjem kaznoval prav Gasol, ki je s tem zapečatil usodo Francozov in postavil končni izid srečanja.

Starejši od bratov Gasol, ki si kruh služi pri NBA moštvu Chicago Bulls, je bil nedvomno prvo ime srečanja, saj je ob izvrstnem metu za dve (12/19) dosegel natanko polovico košev svoje reprezentance, ob tem pa dodal še 11 skokov. Poleg Katalonca se je v njegovi ekipi s 15 točkami izkazal še Sergio Rodriguez. Pri domačih, ki so bili dominantni le v skoku, sta jih Batum ter Nando de Colo dosegla 14, medtem ko jih je Tony Parker dodal deset.

»Lani nam je bilo zelo težko, saj smo izgubili v četrtfinalu. A se zgodi in Francozi so si zmago takrat zaslužili. So bolj garali, mi smo zatajili in plačali ceno,« je po tekmi dejal junak srečanja Gasol in pristavil: »Tudi zato sem tokrat želel zmagati. Ni šlo za maščevanje ali kaj podobnega. Šlo je zgolj za zmago na zelo zahtevnem srečanju proti ekipi, ki je bila favorit tega turnirja. Seveda sem bil izjemno motiviran. Tako je že skozi celotno prvenstvo.«

Španci se bodo v nedeljskem finalu pomerili proti zmagovalcu današnjega polfinalnega obračuna med Srbijo in Litvo.