Srbija je še neporažena. Kakšne možnosti ima, da tako ostane do konca prvenstva?

Zelo dobre. Imamo zelo dobro ekipo. Imamo talentirane igralce, kot so Nemanja Bjelica in Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Miroslav Radujica... Lahko pridemo do konca.

Nekateri primerjajo sedanjo srbsko ekipo z Jugoslavijo iz leta 2001, ko ste tudi vi osvojili evropski naslov.

Težko je primerjati ekipi iz dveh različnih časovnih obdobij. Morda zdaj ni čas za to. Mislim, da je srbska reprezentanca doslej pokazala konstanto dobre igre, že v skupini ji je šlo dobro. Zmagi na prvih dveh tekmah s Španijo in Nemčijo sta dali ekipi dodatno samozavest. Potem je šlo vse le še na bolje. Imamo kakovost, igramo na veliko doseženih košev. Težko nas je zaustaviti. Doslej je bilo vse super.

Največja moč srbske reprezentance?

Ekipa. Poleg tega pa je vidna kakovost določenih igralcev, ki so nosilci igre. Drugi jim pomagajo in imajo prav tako pomembno vlogo v ekipi. Kakovost nosilcev igre pa mora pripeljati do uspeha.

Nemanja Bjelico nekateri

primerjajo z vami.

Zelo sem vesel, ker mu gre dobro. Bjelica je izjemen talent, lahko igra na več pozicijah. Navdušuje me, da lahko odlično pokriva več igralcev in obenem kreira igro. To je dodatna kakovost, ki je drugi nimajo. Le nadaljuje naj tako.

Ste na tem prvenstvu opazili nove košarkarje, ki bi lahko postali zvezdniki?

Na tekmi med Srbijo in Češko je bil to Tomaš Satoransky. Poznam ga še iz časov, ko je igral za Sevillo, zdaj je pri Barceloni. Vse vidi, je pameten, ima dober met, prodor, je fizično odlično pripravljen in tehnično podkovan. Ima vse, kar potrebuje moderni organizator igre.

Ste pričakovali, da bo Grčija izpadla proti Španiji?

Bil je zahteven četrtfinale. Tako španska kot grška reprezentanca sta zelo dobri. Detajli so odločili zmagovalca, tudi Grčija bi lahko napredovala v polfinale. Toda nisem presenečen. Grčija je odlično igrala v skupini. Pred njo je lepa prihodnost, kajti imajo nekaj zelo zanimivih mladih igralcev.

Ste presenečeni, ker je Slovenija izgubila proti Latviji?

Sem. Slovenija je pokazala mnogo dobrega. Všeč mi je bilo, kako je igrala v skupini. Jure Zdovc je potegnil maksimum iz ekipe, ki ji je manjkalo precej igralcev. Slovenija je imela igro in vse, kar ekipa potrebuje. Na tekmah s Hrvaško in Grčijo, ki sta bila favorita skupine, je igrala dobro. Potem je prišla ta tekma z Latvijo, ki je tudi zame presenečenje. Toda vse, kar sem videl dotlej, je bilo pozitivno. Včasih se pač zgodi, da pride na vrsto tekma, na kateri ti nikakor ne uspe prikazati tiste ravni igre, ki si jo kazal prej. Žal mi je za to. Slovenija bi si zaslužila uvrstitev med najboljših osem. Le zaradi spleta okoliščin ji ni uspelo.

Kako sodelujete z generalnim sekretarjem slovenske zveze Rašem Nesterovićem?

Odlično. Večkrat se slišiva. Lahko veliko pomaga slovenski košarki, saj je izkušen in ima veliko poznanstev. Dela dobro delo.

Ste zadovoljni z novim modelom evropskega prvenstva, ki je potekalo v štirih državah?

Letošnje prvenstvo je pokazalo precej pozitivnih stvari. To, da se igra v štirih državah, je dalo dodatno kakovost, predvsem z vidika navijačev. Mislim, da bo tak model tekmovanja ostal tudi v prihodnosti. Redko katera država lahko organizira prvenstvo v štirih mestih. Zanimanje za organizacijo naslednjega evropskega prvenstva je veliko.

Kako komentirate nov sistem kvalifikacij za svetovno in evropsko prvenstvo, ki bo začel veljati leta 2017?

Kvalifikacije bodo vsaki reprezentanci prinesle več tekem na domačem igrišču med sezono. To pomeni, da se bo moral celoten koledar poenotiti, od klubskega tekmovanja pa do reprezentančnega. Nov kvalifikacijski sistem mora najprej zaživeti, da bi ga lahko ocenjevali.

Pa bo tak sistem pravičen, kajti igralci iz lige NBA ne bodo mogli igrati na vseh tekmah?

Košarka ima NBA, česar drugi športi nimajo. Težko je uskladiti vse interese, da bi bili vedno vsi zadovoljni. Ampak dajmo pogledati na pozitivne stvari, ki smo jih videli na tem evropskem prvenstvu. Za razpravo o novih kvalifikacijah pa bomo imeli še čas.