»Če pije alkohol noseča mati, ga pije tudi njen še nerojeni otrok. Ta pa alkohola ni sposoben razgraditi tako kot odrasla oseba, zato je koncentracija alkohola v krvi zarodka enaka ali celo višja od koncentracije alkohola v krvi matere in ostane taka tudi dlje časa,« opozarja Barbara Lovrečič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Svareče dodaja tudi, da je alkohol teratogen, kar pomeni, da povzroča nepravilen razvoj organov ali delov organa pri zarodku in ima toksičen oziroma strupen učinek. V nosečnosti prehaja na otroka skozi posteljico, med dojenjem pa prek materinega mleka.

»Vse posledice in zaplete pri nosečnici, zarodku in otroku, ki so posledica alkohola, lahko enostavno preprečimo tako, da v času načrtovanja nosečnosti, med nosečnostjo in med dojenjem ne pijemo alkohola,« je opozorila Lovrečičeva in pojasnila, da lahko med nosečnostjo pri otroku povzročajo težave že manjše količine popitega alkohola. Verjetnost za poškodbe zarodka pa je še večja ob pogostejšem pitju alkohola in ob pitju večjih količin alkohola ob eni priložnosti – popivanju.

Zapleti so večplastni

»Ker v nosečnosti ni znane varne količine alkohola, ni varne alkoholne pijače in ni varnega časa pred škodljivimi učinki alkohola, vsem ženskam, ki načrtujejo nosečnost ali so noseče, svetujemo, naj ne pijejo alkohola,« je tudi ob svetovnem dnevu ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom prejšnji teden Lovrečičeva povsem jasno položila na srce zlasti bodočim materam in njihovim partnerjem.

Obseg posledic zaradi izpostavljenosti alkoholu pred rojstvom se od posameznika do posameznika razlikuje, odvisno od tega, kdaj v nosečnosti je mati pila alkohol, od količine zaužitega alkohola, pogostosti pitja, presnove oziroma kombinacije več dejavnikov. »Zapleti in posledice zaradi alkohola se lahko kažejo že med nosečnostjo, ob porodu in tudi kasneje. Med nosečnostjo lahko pride do spontanega splava, odmrtja ploda ali prezgodnjega poroda. Učinki in posledice dolgotrajnega pitja alkoholnih pijač v obdobju nosečnosti se lahko pokažejo že takoj ob rojstvu kot na primer abstinenčni sindrom, otrok je lahko razdražljiv, nespečen, se trese in ima krče. Otrok, ki je bil pred rojstvom izpostavljen alkoholu, se lahko rodi s prenizko telesno težo, podpovprečne rasti, nastopi lahko tudi nenadna smrt dojenčka,« je povedala Barbara Lovrečič.

Možgani se začnejo razvijati v prvih tednih nosečnosti in so izredno občutljivi za škodljive učinke alkohola, vendar pa alkohol lahko povzroča škodljive posledice v katerem koli obdobju nosečnosti. Posledice pri otroku lahko segajo od manjših vedenjskih in učnih težav pa vse do najtežje oblike – fetalnega alkoholnega sindroma (FAS). »Alkohol lahko poškoduje razvijajoči se zarodek v nosečnosti in težave, ki jih povzroča alkohol v tem obdobju, so nepopravljive in trajne,« opozarja tudi Mercedes Lovrečič z NIJZ in dodaja: »Nujno je čim zgodnejše prepoznavanje sindroma in ustrezna strokovna pomoč. Pogosto gre za osebe s posebnimi potrebami, ki navadno niso sposobne samostojnega življenja ter potrebujejo podporo in zdravstveno oskrbo vse življenje. Čeprav je preprečevanje FAS in drugih fetalnih alkoholnih motenj enostavno in stoodstotno učinkovito, predstavlja alkohol še vedno enega glavnih vzrokov za duševno manjrazvitost v razvitem svetu.«

Breme pitja alkohola med nosečnostjo

Število otrok v Sloveniji, ki so bili pred rojstvom zaradi materinega pitja izpostavljeni alkoholu in imajo eno ali več prirojenih nepravilnosti zaradi te izpostavljenosti, ni znano. Po podatkih perinatalnega informacijskega sistema se je v Sloveniji med letoma 1997 in 2012 rodilo 16 otrok (v povprečju en otrok na leto) ali v povprečju 0,52 otroka na 10.000 rojstev, pri katerih je bila takoj ob rojstvu prepoznana prizadetost zaradi materinega pitja alkohola. Število je verjetno podcenjeno, saj gre le za podatek, ki je zabeležen ob porodu, medtem ko se lahko posledice izpostavljenosti alkoholu pred rojstvom prepoznajo tudi kasneje ali pa ostanejo kar neprepoznane. Po ocenah tujih strokovnjakov naj bi imelo v Evropi FAS od dva do štiri odstotke otrok, kar je primerljivo s pojavnostjo spine bifide in downovega sindroma.

Izpostavljenost alkoholu pred rojstvom je vzrok socialnih neenakosti in neenakosti v zdravju. Družbeni stroški, povezani s posledicami izpostavljenosti alkoholu pred rojstvom, ki obsegajo zdravljenje in nego, izobraževanje, psihoterapijo in svetovanje, socialno podporo, posledice kriminala, stroške pravosodja in drugo, so visoki. Po ocenah tujih strokovnjakov oseba s FASD družbo stane okoli dva milijona dolarjev.

Večina Slovenk pije alkohol

Večina odraslih žensk v Sloveniji pije alkoholne pijače vsaj priložnostno. Paradoksalno je, da je v starostni skupini od 25 do 34 let, ki največ rojeva, delež abstinentk najnižji. Približno štiri od petih žensk, ki rodijo, so namreč stare med 25 in 39 let. »Večina žensk ob ugotovljeni nosečnosti neha piti alkohol ali zmanjša količino, nekatere pa nadaljujejo. Kot je pokazala anketa med obiskovalkami šol za bodoče starše na Gorenjskem v letu 2013, je med zadnjo nosečnostjo vsaj 35 odstotkov obiskovalk vsaj enkrat pilo alkoholne pijače,« je pojasnila Marjetka Hovnik Keršmanc z NIJZ.

Zato so na NIJZ letošnjo kampanjo Za najboljši začetek – ne pijem za dva skupaj z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija usmerili predvsem na mlade oziroma bodoče starše. Z njo bodo širili predvsem sporočilo: za noseče in ženske, ki načrtujejo nosečnost, je najvarnejša izbira, da ne pijejo alkohola in tako preprečijo možnost, da bi rodile otroka s katerimi koli škodljivimi posledicami zaradi izpostavljenosti alkoholu pred rojstvom, je poudarila Hovnik-Keršmančeva in opozorila, da visokotvegano pitje alkohola med mladimi ženskami žal narašča. Pogosto je zlasti na začetku nosečnosti, ko se mnoge mlade bodoče mamice svoje nosečnosti še ne zavedajo. Tudi Jan Peloza iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija opozarja, da želijo z ozaveščevalno kampanjo doseči predvsem mlade, ki se ne zavedajo negativnih posledic pitja alkohola v času spočetja otroka in nosečnosti. Kampanja bo vključevala zabaven ozaveščevalni filmček, predavanja, v več krajih bodo postavili tudi stojnice in delili publikacije za bodoče mamice oziroma starše. Upajo, da jim bo uspelo spodbuditi tudi moške k vsaj devetmesečni vzdržnosti brez alkohola v podporo noseči partnerici.