Ko je Gorica v šesti minuti derbija devetega kroga slovenske nogometne lige z golom Mirana Burgića povedla z 1:0, je eden izmed gledalcev proti tribuni VIP, kjer je sedel športni direktor Maribora Zlatko Zahović, izzivalno zakričal: »Zahović s petardo domov.« A prenovljeni Maribor pod taktirko novega trenerja Krunoslava Jurčića je bil v nadaljevanju tekme izjemno učinkovit. Če so imeli Goričani ob seriji sedmih zmag tudi nekaj sreče, so bili tokrat osmoljenci, saj so dvakrat, pri 0:0 (Burgić) in zaostanku 1:2 (Eleke) zadeli vratnico. Tekmo so izgubili v zvezni vrsti, kjer jih je Maribor z agresivnostjo spravil v podrejeni položaj. A navijači Gorice, ki so nazadnje tako množično napolnili tribune pred desetimi leti, ko so bili zadnjič državni prvaki, po tekmi niso bili razočarani, ampak so svoje ljubljence kljub visokemu porazu z igrišča pospremili z aplavzom, le sodniška šesterica na čelu z Damirjem Skomino je bila izžvižgana.

Ob zmagi si je vidno oddahnil Zlatko Zahović, ki je vso tekmo spremljal z zatemnjenimi sončnimi očali, nato pa na atletski stezi dolgo časa odgovarjal na novinarska vprašanja, kaj je bil razlog za slab start v sezono, medtem ko mu je v žepu zvonil telefon. »Ekipa je bila na začetku sezone telesno nepripravljena. Za to niso krivi trenerji, saj so poskušali vse, a je bilo nemogoče kar koli narediti, ker so nas pestile poškodbe in bolezni. Šimundža je odlično delal, a 11 igralcev ni opravilo priprav, kar pomeni, da smo šli na Astano praktično brez priprav. V takšnem stanju, ko smo šli štiri mesece iz poškodbe v poškodbo, je bilo nemogoče funkcionirati. Na svetu ni trenerja, ki bi to preživel. Vsak trener prinese nekaj novega, a najpomembneje je, da ima zdrave igralce. Zdaj jih imamo, so v normalnem procesu treninga in upam, da smo se otresli smole. V Novi Gorici mi je bila najbolj všeč telesna pripravljenost, zato smo tudi začeli zabijati gole,« je izpostavil Zlatko Zahović. Čeprav je ob nekaterih novinarskih vprašanjih zatrdil, da ne bere časnikov, je nekajkrat ponovil, da je bilo v javnosti veliko analiz, kaj je razlog za krizo Maribora, a niti ena ni bila prava.

V taboru vijoličastih so prepričani, da bo z zdravimi igralci podoba Maribora zdaj povsem drugačna. Pričakujejo serijo zmag. Maribor začenja lov za vodilno Olimpijo, za katero po prvi četrtini zaostaja sedem točk. »Olimpija ima trenutno eno energijo več, ki smo jo mi oddali, a ne zato, ker bi to želeli, ali je nekdo kriv, ampak zato, ker nismo imeli zdravih igralcev. To se dogaja v nogometu, ampak... Lani smo imeli že 11 točk zaostanka. Olimpija je odlična, ampak... Odslej pričakujem vrhunski Maribor,« je bil odločen Zahović.

Mariborčani soglasno ponavljajo, da se ne obremenjujejo z zaostankom za Olimpijo. »Pet let sem v Mariboru in prvič gledam v hrbet Olimpiji. To je za nas nekaj novega. Upam, da ne bo trajalo dolgo. Tudi ko je imel Maribor 11 ali 18 točk naskoka, sem se vedno malo tresel. Težje je biti prvi kot drugi, težje je zadržati kot osvajati,« je razmišljal Ljubljančan v vijoličasti majici Željko Filipović. Na vprašanje, če zaradi zaostanka za Olimpijo zdaj kot Ljubljančan doživlja zbadanja, je odvrnil: »Raje me vprašajte kaj o tekmi.«

»Pogled na lestvico še ni po našem okusu. S takšnimi predstavami, kot je bila v Novi Gorici, željo in motivom, smo na pravi poti in kmalu bomo na mestu, na katerem želimo biti,« ga je dopolnil vezist Aleš Mertelj, ki je tokrat zaradi poškodb Rajčevića in Giglija igral na mestu desnega štoperja v paru s Šulerjem, s čimer je nadaljeval menjavanje položajev, potem ko je bil tudi že desni bočni branilec. »Vse sem pripravljen narediti za dobro ekipe. Če bo potrebno, bom tudi vratar,« je dodal zgovorni Gorenjec.

45-letni Hrvat Krunoslav Jurčić je bil presenečen nad predstavo, saj so igralci v 14 dneh sprejeli celo več njegovih zamisli, kot je pričakoval. »Visoka zmaga proti vodilni ekipi lige na njenem igrišču je veter v hrbet. Ko igralci sprejmejo ideje trenerja, je na konju. Ne obremenjujem se s tekmeci. Pomembno je le, da mi igramo dobro in zmagujemo, saj bo s tem vse prišlo na pravo mesto. Nočem biti prepotenten. V Maribor nisem prišel, da bi bil drugi, tretji ali četrti, ampak prvak. Imel se preveč dela v pripravah na Gorico, da bi se ukvarjal z Olimpijo,« je med drugim povedal Krunoslav Jurčić.