Mariborski nogometaši so po sedmih krogih v državnem prvenstvu po točkovnem izkupičku bližje zadnjemu kot prvemu mestu, kar za serijske zmagovalce ni običajno. Maribor se po hitrem izpadu iz evropskih kvalifikacij še ni pobral. Njegova igra je bleda in neučinkovita. Zgolj enajst osvojenih točk je najslabši izkupiček kluba po sezoni 2007/08, ki jo je Maribor sklenil na skromnem četrtem mestu.

Iskali so izkušenega trenerja

Reakcija v Ljudskem vrtu je bila pričakovana, saj je moral po visokem porazu z Olimpijo že naslednje jutro oditi trener Ante Šimundža. Čeprav klub v zadnjem času skoraj ni dajal informacij v medije, je javnost vse bolj zanimalo, koga bo športni direktor Zlatko Zahović povabil na »najbolj vročo trenersko klop v slovenskem nogometu«. Ugibalo se je o znanih imenih iz domačih krogov, kot so Slaviša Stojanović, Darko Milanič, Matjaž Kek, a noben od njih ni Zahovićev izbranec, medtem ko je bil med kandidati iz tujine največkrat omenjen Krunoslav Jurčić iz Hrvaške. Zlatko Zahović nam je včeraj dejal, da so v klubu že sprejeli odločitev o novem trenerju. O tem, kdaj ga bodo javno predstavili, se še niso natančno uskladili.

»V soboto imamo domačo tekmo s Krko, nato sledi štirinajstdnevni reprezentančni premor. Termin je idealen za prihod novega trenerja, saj bo imel dovolj časa, da bo igralcem predstavil svoje ideje in spoznal moštvo,« pravi Zahović. Na vprašanje, ali je naslednik Anteja Šimundže slovenskega rodu ali pa vsaj poznan v domačih nogometnih krogih, športni direktor mariborskega kolektiva ni želel odgovoriti. Bolj se je razgovoril o tem, kakšen profil trenerja so iskali. »Trener Maribora mora biti človek, ki ustreza naši instituciji. Mora biti velik garač, ki živi z nogometom skoraj 24 ur na dan. Poleg tega smo iskali trenerja s pripadnostjo in izkušnjami,« je dodal.

Krunoslav Jurčić: Imam dovolj izkušenj za vodenje Maribora

Glede na Zahovićeve izjave bo v soboto na klopi državnih prvakov še zadnjič sedel dosedanji dolgoletni pomočnik Saša Gajser, novi trener pa bo dogajanje najverjetneje že spremljal s tribune Ljudskega vrta. Možnosti, da bi Zahović kot funkcionar s pridobljeno najvišjo trenersko licenco Uefe kar sam prevzel vodenje prvega moštva, skoraj ni več. Obstaja pa verjetnost, da je Zahović izbral trenerja, ki se v javnosti sploh še ni pojavljal v različnih kombinacijah z Mariborom.

Z veliko gotovostjo lahko trdimo, da novi trener ne bo postal Krunoslav Jurčić, ki je v svoji trenerski karieri s presledki trikrat vodil zagrebški Dinamo. S trofejnim hrvaškim klubom je med drugim dvakrat nastopal v prestižni ligi prvakov. »V zadnjih dneh me je nekaj vaših novinarskih kolegov že poklicalo in mi povedalo, da naj bi kandidiral za klop Maribora. Uradnega kontakta iz mariborskega kluba ni bilo, lahko pa povem, da me projekt v Mariboru zelo zanima. Gre za uspešen klub, ki je lani igral v ligi prvakov. Kot trenerja me zanimajo le zdravi projekti, kjer je mogoče narediti dober rezultat. Če me bo Maribor želel na svoji klopi, me bo poklical. Prepričan sem, da imam dovolj izkušenj za vodenje Maribora« je pojasnil Krunoslav Jurčić, ki priložnosti v Ljudskem vrtu očitno ne bo dočakal.

Miran Pavlin ni govoril o odhodu

V zadnjih dneh se je v Mariboru precej ugibalo tudi o statusu Zahovićevega tesnega sodelavca in svetovalca uprave Mirana Pavlina, ki naj bi ga predsednik koprskega prvoligaša Ante Guberac in župan mesta Boris Popovič želela zvabiti na Obalo. »Pavlin je član Maribora. Ravnokar je ob meni, doslej pa mi na to temo ni omenil ničesar. Ali o Pavlinovem odhodu pišejo novinarji, ne bi vedel, saj medijev kljub vsemu spoštovanju do vašega dela že kar nekaj časa ne spremljam. V klubu želimo biti trenutno čim bolj izolirani,« je pristavil Zahović.