Splošna plovba je lani že tretje leto zapored pridelala visoko izgubo. Ta je znašala 11,4 milijona evrov, kar je skoraj pet milijonov evrov več kot leta 2013, je razvidno iz pred dnevi objavljenega letnega poročila portoroške družbe. Izgubarsko poslovanje Splošne plovbe ponovno kaže, da je država leta 2012 z unovčitvijo prodajne opcije za četrtinski paket delnic, s prodajo katerega je od nemškega ladjarja Döhle ICL iztržila okrog 60 milijonov evrov, ravnala pravilno.

Vse prej kot spodbudno poslovanje

Poslovanje Splošne plovbe je vse prej kot spodbudno. Poleg izgubarskega poslovanja se že več let zaporedoma znižuje promet družbe. V minulem letu so se prihodki od prodaje znižali za devet odstotkov, na 88,1 milijona evrov. V primerjavi z letom 2008, ko so prihodki od prodaje znašali 214 milijonov evrov, so bili lani nižji za skoraj 60 odstotkov.

Kako posluje Splošna plovba v letošnjem letu, predsednik uprave Egon Bandelj ni razkril. Zaradi napovedanih višjih voznin je Splošna plovba v letu 2015 sicer načrtovala poslovanje z dobičkom. A kot je pojasnil predsednik Bandelj, so razmere pri prevozih razsutih tovorov še slabše, kot so bile lani, napovedi tujih poznavalcev pomorskega prometa pa so kot vselej nezanesljive. Medtem ko se je svetovna flota ladij za prevoz razsutih tovorov lani zvišala za štiri odstotke, je rast prepeljanih količin razsutih tovorov znašala 4,3 odstotka, kar z izjemo leta 2008 in 2009 predstavlja najnižjo rast v zadnjem desetletju. Konec lanskega leta je flota Skupine Splošna plovba predstavljala 13 ladij s skupno nosilnostjo prek 600.000 ton. Podobno kot v preteklih letih je bil lani največji delež pomorske blagovne menjave z razsutimi tovori usmerjen proti Srednjemu in Daljnemu vzhodu. Singapurska hčerinska družba Genshipping Pacific Line Pte Ltd ima sicer z ladjami vzpostavljen redni linijski servis med Indijo in Kitajsko ter Južno Korejo.

Čeprav je Skupina Splošna plovba lani poslovala z izgubo, težav z likvidnostjo ni imela. Tako je odplačala več kot 32 milijonov dolarjev posojil in obresti. Od vsote vseh sredstev v višini 310,6 milijona evrov je imela skupina 31. decembra lani tretjino dolžniškega kapitala. Pri tem so kratkoročne finančne obveznosti do bank znašale slabih 17 milijonov evrov, dolgoročne pa 78 milijonov evrov.

Skupina Splošna plovba, ki vključuje tudi Primorske novice, je lani v povprečju zaposlovala 414 delavcev, leto pred tem 455. Število zaposlenih pa se je v zadnjih petih letih znižalo za tretjino. Primorske novice so lani dosegle 4,47 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo za okrog tri odstotke manj kot leta 2013. Po več letih poslovanja v rdečih številkah so Primorske novice lani dosegle dobrih 30.000 evrov čistega dobička.

Sodna preiskava zaradi lastninjenja še ni končana

Z nakupom 30-odstotnega lastniškega deleža je nemški ladjar Döhle ICL v Splošni plovbi večinski lastniški delež pridobil leta 2007. Takrat se je zavezal, da bo od države po enaki ceni v petletnem obdobju kupil še četrtino delnic, kar se je, kot smo uvodoma omenili, tudi zgodilo. Nepravilnosti pri lastninjenju Splošne plovbe sta v preteklosti ugotovila tako računsko sodišče kot komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Hkrati so prevzem Splošne plovbe pospremile tudi številne kazenske ovadbe. Te je vlagala pozneje bankrotirana družba Mercata, skoraj četrtinska lastnica Splošne plovbe. Po opravljenih preiskovalnih dejanjih so vse, razen ene, preiskovalci zavrgli. Na podlagi te ovadbe je bila pri ljubljanskem okrožnem sodišču leta 2014 uvedena sodna preiskava. Ta po pojasnilih ljubljanskega okrožnega sodišča in specializiranega državnega tožilstva še ni zaključena.

Spomnimo, podlaga za sodno preiskavo je ovadba, v kateri je Mercata družbi Döhle ICL in njenemu lastniku Jochenu Thomasu Döhleju zaradi naklepnega napeljevanja nekdanjega finančnega ministra, danes že pokojnega Andreja Bajuka, očitala zlorabo položaja. Po prepričanju Mercate naj bi Döhle večkrat nagovarjal Bajuka, naj mu omogoči postopen prevzem večinskega deleža Splošne plovbe, med drugim tako, da se Mercati prepreči, da bi presegla 25-odstotni oziroma kontrolni delež v Splošni plovbi. To se je tudi zgodilo. Odvetnik Döhleja Gregor Velkaverh nam je lani pojasnil, da postopki preiskave niso javni in zato v »zadevi katerekoli preiskave ne moremo in ne smemo ničesar komentirati«.