Konsolidirani prihodki od prodaje Skupine Splošna plovba so se lani znižali za deset odstotkov, na 137,9 milijona evrov. Kljub padcu prodaje so se stroški blaga, materiala in storitev zvišali za 17 odstotkov, na dobrih 106.000 evrov, medtem ko so se stroški dela zvišali za dobrih 30 odstotkov, na skoraj 11 milijonov evrov. Kar za 85 odstotkov, na 5,15 milijona evrov, pa se je lani znižal konsolidirani čisti dobiček. Od vseh sredstev v višini 407,83 milijona evrov je imela Skupina Splošna plovba konec lanskega leta 44 odstotkov dolžniškega kapitala. Medtem ko so se dolgoročne obveznosti do bank zvišale za četrtino, na 142 milijonov evrov, so se kratkoročne finančne obveznosti zvišale za skoraj tretjino, na 26,6 milijona evrov. Zabilančne obveznosti pa so se v obravnavanem obdobju zvišale za 26,7 odstotka, na 168,8 milijona evrov.

Na zahtevo banke upnice je morala zaradi razmerja med stanjem posojila in trenutno tržno vrednostjo ladij Skupina Splošna plovba dodatno zavarovati posojilo za nakup ladij Postojna in Vipava. Tako je banka vknjižila še drugo hipoteko na ladji Nanos, je razvidno iz pred dnevi objavljenega letnega poročila. Za vsako od obeh ladij je Splošna plovba leta 2008 nemškemu lastniku Doehleju, ki je leto pred tem pridobil večinski delež v portoroškem podjetju, odštela okoli 35 milijonov evrov, neodplačani del posojila pa skupaj znaša 22,5 milijona evrov. Čeprav je bilo s posojilom financiranih le dobrih 50 odstotkov kupnine obeh ladij, je njuna vrednost nižja, kot znaša neodplačani del posojila, ki se servisira od leta 2009 dalje. Zakaj v bilancah niso prevrednotili vrednosti ladij, če je banka ocenila, da je njihova tržna cena bistveno nižja od knjigovodske vrednosti, Bandelj ni želel komentirati. Da je tržna cena ladij bistveno padla, pa ne nazadnje kaže podatek, da je Splošna plovba dokaj primerljivo ladjo Ljubljana prejšnji mesec prodala za 8,6 milijona dolarjev. Četudi je prodaja razvidna iz javno dostopnih podatkov, je Bandelj prodajo zanikal. Ker je iz spletne strani Doehleja razvidno, da je naprodaj še ena ladja Splošne plovbe, in sicer z imenom Koper, nas je zanimalo, koliko ladij prodaja Splošna plovba, vendar Bandelj tudi na to vprašanje ni odgovoril.

Še naprej pa se zaostrujejo odnosi med manjšinskim lastnikom Mercato in večinskim lastnikom Splošne plovbe. Kot smo že poročali, Mercata od Splošne plovbe s tožbo zahteva, da na podlagi družbeniške pogodbe odkupi njen skoraj četrtinski lastniški delež v podjetju. Po drugi strani pa naj bi Doehle nedavno od Unicredit banke odkupil terjatev do Mercate v višini sedmih milijonov evrov, pri čemer je imela banka posojilo zavarovano z zastavo na 19-odstotnem Mercatinem lastniškem deležu v Splošni plovbi . Iz sodnega registra je razvidno, da je po nakupu terjatve Doehle vknjižil zastavno pravico na lastniškem deležu podjetja Adria Cargo. Lastništvo zadnjega obvladuje ACK, ki je bil Mercati porok pri najemu posojila pri Unicredit banki. Na 19-odstotnem Mercatinem lastniškem deležu v Splošni plovbi pa je zastavno pravico pred dnevi zaradi izterjave skoraj milijon evrov vknjižila še družba DZS Naložbe.