Od Zagreba in neverjetnih slovenskih navijačev se je slovenska košarkarska reprezentanca poslovila na najlepši možen način – z zmago. Izbranci selektorja Jureta Zdovca so na zadnji tekmi skupine C na kolena spravili Makedonijo in se tako v Lille na izločilne obračune, kamor so poleteli ob prvi uri zjutraj, odpravili kot tretji, za Grki in Hrvati. V osmini finala Slovence čaka dvoboj z Latvijci, ki so v skupini D osvojili drugo mesto.

Makedonci so v obračun s Slovenijo vstopili sila poklapani, saj so na ključni tekmi dan prej proti Gruziji povsem razpadli. Možnost za napredovanje bi tako imeli le v primeru zmage na zadnjem dvoboju, a v takšen scenarij niso pretirano verjeli. Bojan Trajkovski je slovenskim medijem celo razlagal, da se je za Makedonijo prvenstvo končalo po porazu proti Gruziji in da proti Sloveniji nimajo nikakršnih možnosti, saj da so kakovostno precej slabši. Morda so upanje izgubili tudi zaradi poškodbe Vojdana Stojanovskega, drugega strelca moštva, ki ima težave z vidom. Vprašanje sicer je, ali bi se kaj spremenilo tudi ob boljšem razpoloženju igralcev, saj je Makedonija naletela na izredno motiviranega nasprotnika. Kaj drugače tudi ni moglo biti, saj so imeli izbranci selektorja Jureta Zdovca znova bučno podporo več kot štiri tisoč Slovencev, ki so še enkrat več celotno tekmo skrbeli za odlično vzdušje in se vseh šest dni v Zagrebu pokazali v najlepši možni luči. Kako energija kar kipi iz igralcev, je bilo mogoče videti tudi pred obema himnama, ko se je Jaka Blažič odmaknil od soigralcev in se obesil na obroč, nato pa se jim znova pridružil pri prepevanju himne.

Levji delež posla je Slovenija opravila v prvih šestih minutah, ko je povedla z dvomestnim številom točk, nato pa imela tekmo ves čas pod nadzorom. Manjši padec je sledil zgolj v drugi četrtini, ko igralci v belih dresih šest minut niso dosegli točke, a so bili zato dovolj zbrani v obrambi, s čimer Makedoncem niso dovolili, da bi se pretirano približali. Še največ preglavic je Slovencem povzročal tisti, na katerega je Jure Zdovc najbolj opozarjal – Vlado Ilievski. Kot da bi usoda tako hotela, je zadnjo reprezentančno tekmo igral ravno proti državi, v kateri si je ustvaril košarkarsko ime, družino in v kateri tudi prebiva. Na novinarski konferenci po porazu ni mogel skriti solza, od prisotnih predstavnikov sedme sile pa je prejel zaslužen aplavz.

»V Zagreb smo prišli s ciljem, da gremo dalje. Torej da dobimo vsaj tri tekme proti Gruziji, Nizozemski in Makedoniji. Po štirih tekmah smo imeli zmagi in poraza, a prišli v situacijo, da nismo naredili nič, če ne bi premagali Makedonije. Bile so špekulacije, da bi lahko izgubili za nekaj točk, pa si morda nato olajšali pot v izločilnih obračunih. A to me ni zanimalo, saj bi se lahko za nas končalo tudi tragično. Od igralcev sem zahteval, da igrajo na 120 odstotkih, saj je na drugi strani stal blazno motiviran nasprotnik, ki igra hitro in zna zadevati za tri točke,« je razkril selektor Jure Zdovc, ki se je pred tekmo odločil, da z moštvom opravi trening, saj ni želel ničesar prepustiti naključju.

Zdovc sicer ni zadovoljen z odločitvijo organizatorja, da je uvrščene reprezentance v Lille s čarterskim letom peljal ob prvi uri zjutraj, saj pravi, da so tako izgubili možnost za prepotreben počitek. Ker je Slovenija v skupini C osvojila tretje mesto, bo tekmo osmine finala igrala jutri, kar pomeni, da bo časa za pripravo na nasprotnika malo. Eden od ključnih igralcev v boju za četrtfinale bo Jaka Blažič, ki je morda celo najbolj napredoval od prvega dneva priprav. Zdovc je z njegovim doprinosom zadovoljen, hkrati pa upa, da bo kakšnega od izjemnih strelskih dni, kot ga je imel proti Grčiji, ponovil tudi v Lillu. »Lani sta bila z nami Goran Dragić in Domen Lorbek. Če bi bila tudi letos, Jaka morda znova ne bi dobil veliko priložnosti. On potrebuje čas in minute, da pokaže kakovost. Na začetku se je precej lovil. Potem sva se pogovorila in je začutil, da mu zaupam. Najpomembnejše je, da igra obrambo, saj mu tako lahko odpustim tudi kakšno napako v napadu.«