Po zakonu o gospodarskih družbah morajo podjetja do konca avgusta objaviti svoje bilance za preteklo leto. Med tistimi, ki svojega poslovanja še niso razkrili, je tudi Mirko Tuš. Ajpes ga je zato že pozval k spoštovanju zakonodaje. V Tušu pravijo, da bodo »predvidoma objavljeni v kratkem«, o razlogih za zamudo pa molčijo.

Mirko Tuš, nekdaj najbogatejši Slovenec, ki je do 2010 štiri leta kraljeval na vrhu lestvice najpremožnejših pri nas, je doslej sicer že dvakrat prepričal upnike, da so pristali na postopek preventivnega prestruktiriranja, ki je z njihovim soglasjem uveden, ko družbi grozi plačilna nesposobnost. Preventivno prestrukturiranje zdaj poteka v vseh treh njegovih družbah, to je v holdinški družbi Tuš, Tuš nepremičninah in Engrotušu. Po neuradnih informacijah naj bi skupni dolg do bank znašal okoli 400 milijonov evrov, 40 milijonov evrov pa naj bi Tuš potreboval za poplačilo dobaviteljev. Za obe številki v Tušu trdijo, da so precej nižje. Mirko Tuš je po zadnjih javno dostopnih podatkih zadolžen tudi pri samem sebi oziroma pri svoji družbi Tuš holding. Dolguje ji 20 milijonov evrov.

Zakon o gospodarskih družbah določa, da morajo srednje in velike kapitalske družbe ter majhne družbe z vrednostnimi papirji, s katerimi se trguje na organiziranem trgu, zaradi javne objave skupaj z revizorjevim poročilom Ajpesu predložiti letna poročila v osmih mesecih po koncu poslovnega leta. Za večino je rok objave konec avgusta. Globa za nepredložitev revidiranega ali konsolidiranega letnega poročila znaša od 6000 do 30.000 evrov za veliko družbo, od 4000 do 20.000 evrov za srednjo, od 1000 do 10.000 evrov za majhno, od 500 do 5000 evrov pa za mikrodružbo. Z globo do 2500 evrov se kaznuje tudi odgovorna oseba družbe, ki stori prekršek. Ajpes je lani rešil več kot 8200 prekrškovnih zadev; od tega je le v 385 primerih izrekel globo, preostalim pa opomin. V približno polovici je izdal le uradne zaznamke in ne odločb o prekršku.