Tržni delež Sberbank dosega v Sloveniji okoli 4,5 odstotka in se je v zadnjih letih, odkar je nekdanjo Volksbank, ki je imela skoraj polovico manjši tržni delež, prevzel ruski lastnik in jo preimenoval, pomembno povečal. A očitno ne dovolj, da bi bili Rusi zadovoljni, saj po naših podatkih Sberbank odhaja s slovenskega trga. Pri razmisleku o nameri umika iz Slovenije je bil po naših informacijah eden od pomembnih dejavnikov tudi majhnost slovenskega bančnega trga ter posledično omejene možnosti za nadaljnjo rast na njem. Trg zaznamuje zniževanje kreditne aktivnosti bank. Obseg kreditov domačim nebančnim sektorjem se je lani znižal za več kot milijardo evrov, res pa je, da je to znižanje za okoli tretjino nižje kot leto pred tem.

Lastnik jih je o prodaji obvestil

Možnost, da bodo ruski lastniki zapustili Slovenijo, so ti javno sicer napovedali že konec letošnjega maja, ko so naznanili umik s slovaškega bančnega trga. Tedaj je prvi mož skupine Sberbank Sergej Gorkov povedal, da bodo v okviru prestrukturiranja bančnega modela v Evropi zapustili tiste trge, na katerih je delež Sberbank majhen in na katerih nima smisla, da bi v prihodnje še poslovali. Med trgi, ki jih je konkretno omenil, so ob slovenskem še srbski, madžarski in bosansko-hercegovski.

V slovenski Sberbank, vodi jo predsednik uprave Gašpar Ogris Martič, so bili po naših informacijah nemalo presenečeni, ko jih je ruski lastnik obvestil nedavno obvestil, da so posamezni subjekti izkazali interes za nakup delnic njihove slovenske hčere. »Glede na splošne makroekonomske in geopolitične razmere se je večinska lastnica odločila preveriti možnost prodaje banke v Sloveniji. V Sberbank banki, d. d., pripravljamo ustrezno splošnoinformativno gradivo, ki je ob takih procesih običajno za potencialne zainteresirane kupce. Kljub temu procesu poslujemo nemoteno,« poudarjajo v banki.

Prav tako postopki morebitne prodaje ne bodo vplivali na ponudbo banke kot tudi ne na kakovost storitev ter na obstoječa pogodbena razmerja s strankami ter poslovnimi partnerji, poudarjajo. Komitenti bodo pravočasno obveščeni o vseh spremembah, ko se bodo te zgodile, do nadaljnjega pa banka še posluje kot del skupine Sberbank.

Slabe naložbe so se lani povečale

Iz letnega poročila banke je med drugim razvidno, da so lani zaznali močno povečanje slabih naložb, delno zaradi spremenjene metodologije njihove definicije, delno pa tudi zaradi dejstva, da so komitenti (v prvi vrsti taki, ki so vlagali v nepremičninske projekte) v prvih letih finančne krize še lahko plačevali obveznosti, kasneje pa tega niso več zmogli.

Sberbank, na slovenskem bančnem trgu se je sicer pojavila leta 2012 prek nakupa Volksbank, je lani prevzela tudi portfelj fizičnih oseb Probanke, v kateri poteka nadzorovana likvidacija. To v veliki meri tudi pojasnjuje njihove poudarke, da se je njihov delež na področju poslovanja s prebivalstvom pomembno povečal. V letnem poročilu sicer priznavajo tudi, da se je močna rast banke po dveh letih rasti upočasnila, predvsem velja to za segment poslovanja s podjetji, manj pa za področje mikropodjetij in fizičnih oseb.

Kdo so interesenti za portfelj

Po naših informacijah se za prevzem portfelja Sberbank zanimata tako ameriški sklad Apollo, ki je nedavno kupil Novo KBM, kot tudi ruska Expobank, ki se med drugim prav tako zanima za lastniški vstop v Gorenjsko banko. Kot je znano, namreč svoj, skoraj polovični delež v tej banki prodaja holdinška družba Sava.

Hkrati pa se, kot smo že pisali, Gorenjska banka zanima za morebitni prevzem portfelja slovenske podružnice Raiffeisen banke (njen tržni delež dosega okoli 2,6 odstotka), ki je prav tako napovedala umik iz naše države. Umika se sicer tudi s Poljskega.

Za slovensko Raiffeisen naj bi bilo, tako pravijo v vodstvu skupine, več interesentov. Med njimi naj bi bil znova tudi ameriški sklad Apollo, ki je po podpisu pogodbe o nakupu državne Nove KBM napovedal strateško širitev njenega tržnega deleža na slovenskem bančnem trgu prek nadaljnjih akvizicij. Imel naj bi ambicije, da bi prek nakupov zasebnih ali drugih državnih bank postali največja banka v državi. Tržni delež Nove KBM, zdaj po velikosti tretje banke pri nas, znaša okoli 9,4 odstotka. Tržni delež največje, to je NLB, pa skoraj 23 odstotkov.

V Banki Slovenije so pri vprašanju, ali so o umiku Sberbank, o katerem se sicer v bančnih kuloarjih te dni precej govori, obveščeni, skopi s pojasnili. »Banka Slovenije je kot domača nadzornica obveščana o strategijah in spremembah strategij poslovanja bank, ki poslujejo v Sloveniji, vključno z bankami, ki so sestavni deli velikih bančnih skupin,« so sporočili.

France Arhar, prvi mož bančnega stanovskega združenja, pravi, da jih iz Sberbank o tem, da prihodnje leto ne bodo več članica združenja bank, niso obvestili. Za to imajo sicer čas še do 31. septembra.