Največja kulinarična skrivnost je, da je zdrava hrana lahko okusna. Ključ do okusne zdrave hrane so sveže sestavine, pametne kombinacije in pogum. Pogum, da se vsake toliko časa potrudite in daste priložnost novim okusom, novim kombinacijam in novim jedem.

Današnji recept vključuje le eno neznano sestavino. Upognjeni taco (taco školjka). V tujini je zelo znan in pogosto uporabljen kot »krožnik« za mnoge različne nadeve; zelenjavne ribje ali mesne. Lahko je trši (kot čips) ali mehkejši (kot malo trša palačinka) in pripravljen iz koruzne ali pšenične moke. Pripravite ga lahko doma, lahko pa ga tudi kupite. V Sloveniji je dostopen v večjih supermarketih. Namesto upognjenega taca lahko uporabite tudi tortilje ali pa pripravite le mesno-zelenjavno omako, si poleg privoščite solato po izbiri in kos najljubšega kruha ali dva, da boste lahko z njim pomazali vso omako.

Ključ do zdravega prehranjevanja ni le odpovedovanje in uživanje dolgočasne hrane, ki vam ne tekne. Ključ je v tem, da poleg sestavin, ki jih imate radi, uporabite več zelenjave in se poslužujete kuharskih tehnik, ki omogočajo bolj zdravo pripravo hrane.

Omako bolognese zagotovo poznate in jo zagotovo obožujete. Da bo še bolj zdrava, recept malo dopolnite – k mesu, ki naj bo bolj pusto, dodajte še nekaj zelenjave. Dodajte naribano zeleno bučko in nekaj paprike. Ker boste v omako dali več zelenjave in manj mesa, bo omaka okusna in še bolj zdrava.

Salsa v današnjem receptu je izredno okusna in prijetno osveži sladko omako. Pripravite jo iz paradižnika in avokada.

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si.

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

Sestavine za omako: 200 g mletega mesa, 1/2 (rdeče) čebule, 2 stroka česna, 1 (rdeča) paprika, 1 majhna zelena bučka, 1,5 dcl paradižnikove kaše, 1 (rdeč) svež feferon (neobvezno), 1/2 žličke kumine, 1/4 žličke prekajene mlete paprike (neobvezno), 1 žlička mlete rdeče paprike, sol, poper, oljčno olje

Sestavine za salso: 1 pest češnjevih paradižnikov, 1/4 avokada, limetin ali limonin sok, sol, poper, sveži koriander ali peteršilj

Druge sestavine: 6 upognjenih tacov ali 2 veliki tortiliji ali 4 kosi kruha, parmezan (neobvezno), 2 pesti mehke mešane solate (lahko tudi le zelena)

Priprava

V kozici na dveh žlicah segretega olja prepražite sesekljano čebulo in feferon. Ko se čebula zmehča, dodajte česen, obe mleti papriki in kumino ter pražite še približno minuto. V kozico dodajte mleto meso in ga na srednjem ognju pražite toliko časa, da spusti tekočino, da se popeče in rahlo obarva. Na prepraženo meso stresite na kocke narezano papriko in naribano bučko. Premešajte, dodajte paradižnikovo kašo in pokrito kuhajte še približno 15 minut.

Salso pripravite tako, da avokado narežete na majhne kocke, češnjeve paradižnike na osmine, koriander pa sesekljajte. Vse pokapajte z limoninim sokom, posolite in popoprajte ter dobro premešajte.

Upognjene tace najprej napolnite z nekaj solatnimi listi, nanje razporedite mesno-zelenjavno omako ter nanjo še salso. Okrasite še z malo naribanega parmezana in postrezite.