Kako to, da ste se odločili priti v Zagreb?

Z vso svinjarijo, ki so mi jo naredili, igralci nimajo nikakršne zveze. Če bi se vprašalo njih, bi moral sedeti na selektorskem stolčku. Ker pa se jih ne, je vse izpadlo, kakor je. Finančno bo vsekakor na slabšem makedonska zveza.

Ljudje iz makedonske zveze pravijo, da se niste obnašali korektno.

Jaz?

Tako.

Ste kdaj slišali, da je selektor zamenjan dva dni pred začetkom priprav? Kaj točno so vam povedali?

Le to, da se niste obnašali korektno.

Poglejte tistega človeka tam, ki je predsednik makedonske zveze (Petar Nauomovski, op. p.). Ko je prišel na funkcijo, se mi ni javil dva meseca. To je precej čudno, kajne? Potem ko se je le javil, me je vprašal, ali želim delati. A imel sem pogodbo. Morali se boste strinjati, da je tudi to precej čudno. Vmes se je slišal in dogovoril s človekom, ki bi me moral zamenjati (Žare Markovski, op. p.). Prav tako čudno, mar ne? Jaz bedak celo sprejmem, da bom Makedonijo vodil na evropskem prvenstvu, nato pa človek, ki bi me moral zamenjati, kar naenkrat postane direktor reprezentance. Ta je nato zamenjal moj trenerski štab in se mešal v vse, kar se je lahko. Na koncu je dva dni pred začetkom priprav na mesto selektorja postavil nič krivega in nič dolžnega Aleksandra Srbinovskega, javnosti pa se zlagal, da sem želel denar vnaprej. Nisem religiozen človek, a verjamem v pravico. Prepričan sem, da bodo s tožbo kaznovani.

Igralci niso dobro sprejeli vaše zamenjave, kajneda?

Niso. Dan pred začetkom priprav so imeli skupni sestanek. Pripravljeni so bili storiti še kaj več, na koncu pa so zgodbo obrnili tako, da stvar ni v njihovi moči. Odločilen je bil odnos med Markovskim in enim od igralcev v reprezentanci. Ni pomembno, s katerim.

Kako bi ocenili Slovenijo?

Gledal sem tekmo s Hrvaško. Tako eni kot drugi bi lahko igrali bolje. Zmagovalca je odločilo dejstvo, da je imel Ante Tomić težave z osebnimi napakami, saj je njegova menjava Luka Žorić odigral najboljšo tekmo v zadnjem letu. Pričakoval sem, da bodo Slovenci veliko bolj agresivni nad Krunoslavom Simonom in da ga bodo prisilili, da ne bo mogel kreirati napadalnih akcij, kot tudi, da bodo igrali veliko hitreje. Predvsem zato, ker Jure Zdovc rad igra z visokimi igralci, ki se pomaknejo na črto za tri točke in tako razširijo raketo. Toda ne pozabite, da je Slovenija zgrešila ogromno odprtih metov, ki jih bo sicer zadevala. Samo smejem se tistim, ki menijo, da tokrat nimate kakovostne reprezentance. Verjemite mi, da boste nekomu zagrenili življenje. Pričakujem, da bo Slovenija prišla v Lille, v sistemu na izpadanje pa je mogoče prav vse. Odlično je, da na teh igralcih ni nikakršnega pritiska. Kot trener bi to dejstvo ves čas potenciral. Nimajo česa izgubiti, lahko samo dobijo. Hrvaška je moštvo, ki želi kolajno. Igrati 30 izenačenih minut s tako reprezentanco je zelo dobra stvar.

Je preboj v četrtfinale za Slovenijo realen cilj?

Glede na talent bi se morali uvrstiti v četrtfinale. Zares nimate slabega moštva, sploh glede na način košarke, ki ga želite igrati. Pozna se vam, da nimate pravega organizatorja igre, po drugi strani pa imate veliko igralcev z energijo ter visoke posameznike, ki lahko nasprotnika napadejo z obrazom proti košu.

Ste imeli z nekdanjim klubom Krko po koncu lanske sezone kakšne pogovore za podaljšanje pogodbe?

S Krko sem imel dvoletni dogovor, ki je potekel. V zadnji sezoni sva si s predsednikom Branetom Kastelcem trikrat ali štirikrat segla v roko, kar je bilo zame dovolj, zanje, kot kaže, ne. Izbrali so drugega, kar ni povsem nič narobe. Tega nisem pričakoval, a so take stvari v košarki povsem normalne. Moj problem je samo, da trenerski posel opravljam s srcem in se na določene stvari prehitro navežem.

Je Krka potegnila pravo potezo, ko je na klop posadila Ivana Velića?

Gre za trenerja, ki že nekaj časa dela v ligi ABA in je izkušen. Precej so spremenili moštvo, zato jim na začetku verjetno ne bo lahko. Kaj več pa težko povem, saj jih ne spremljam dovolj podrobno.