Največ pozornosti je sinoči požela tekma med Belgijo in Bosno in Hercegovino. Rdeči vragi so pred domačimi gledalci vpisali pomembno zmago s 3:1, s čimer so zadržali drugo mesto v skupini B. Srečanje je sicer obetavneje začelo gostujoče moštvo, ki je prek Edina Džeka povedlo v 15. minuti, a so Belgijci odgovorili že osem minut kasneje, ko je bil v kazenskem prostoru BiH najvišji Marune Fellaini in z glavo ugnal Asmirja Begovića.

Rezervni vratar Chelseaja je do konca polčasa po žogo v svojo mrežo moral še enkrat, saj ga je v 43. minuti z mojstrskim strelom od daleč premagal prvo zvezdnik letošnjega poletnega prestopnega roka Kevin De Bruyne. Končni rezultat je v 78. minuti s točke najstrožje kazni postavil Eden Hazard.

Bosna in Hercegovina po sedmih odigranih tekmah z osmimi osvojenim točkami ostaja na predzadnjem, petem mestu, s čimer se ji vse bolj izmika tudi udeležba na evropskem prvenstvu. »Nasproti nam je stalo izvrstno moštvo. Po izenačujočem zadetku so postali evforični in nas povsem nadigrali. A borili se bomo do konca,« je po tekmi dejal strateg BiH Mehmed Baždarević.

Z zmago so se v domovino vrnili Valižani, ki so na Cipru vpisali minimalno zmago z 1:0. Nove tri točke jim je na zahtevnem gostovanju v 82. minuti zagotovil zvezdnik madridskega Reala Gareth Bale. Za deveto reprezentanco sveta je bila to sploh prva zmaga na Cipru po letu 1992.

Islandci še drugi odvzeli skalp tulipanom

V skupini A še naprej navdušuje nogometni palček Islandija, ki je še drugič zapovrstjo presenetila Nizozemce. Tulipane, ki so od 33. minute po izključitvi Bruna Martinsa Indija imeli igralca manj na igrišču, je na domači Amsterdam Areni po uspešno izvedeni enajstmetrovki v 51. minuti pokopal Gylfi Sigurdsson.

Za varovance selektorja Larsa Lägerbecka je bila to že šesta kvalifikacijska zmaga na sedmih tekmah, od zgodovinske uvrstitve na šampionat v Franciji pa jih sedaj loči le še točka. Slednjo si utegnejo zagotoviti že v nedeljo, ko gostijo zadnjo reprezentanco skupine Kazahstan. »Smo v oblakih. To je največji dosežek v zgodovini našega nogometa,« navdušenja po zmagi v nizozemski prestolnici ni skrival Lägerbeck.

Prosinečki zaustavil rojake

Svoj položaj na lestvici so si v skupini H močno otežili Hrvati, ki so gostovali v Bakuju. Zvezdniška zasedba ognjenih se je z Azerbajdžanom, ki jo vodi nekdanji hrvaški reprezentant Robert Prosinečki, razšla brez zadetkov, kar jo je po zmagi Italije proti Malti s 3:0 stalo vodilnega mesta v skupini. Našim južnim sosedom sedaj za vrat dihajo Norvežani, ki so na gostovanju z 1:0 premagali Bolgare in imajo le točko manj.