Potem ko je med treningom veliko govoril, igralce brez olepševanja opozarjal na napake, zahteval mirnost, samozavest in agresivnost v vsaki potezi ali akciji, je selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec po sinočnjem treningu v Stožicah deloval zelo zadovoljno. »Eno so ideje in postavitve, a vse je odvisno od fantov, kako bodo delovali na igrišču,« je pripomnil Srečko Katanec ob robu igrišča, ko so igralci še uživali v izvajanju prostih strelov. Za končno oblikovanje začetne enajsterice, ki bo jutri ob 20.45 v Baslu začela kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo s Švico, bo imel le še drevišnji trening na stadionu St. Jakob.

Slovenska reprezentanca je ob tokratni akciji zadnjič gostovala in plačevala najemnino za igrišča, saj naj bi bil do konca meseca zgrajen nacionalni nogometni center na Brdu pri Kranju, kjer bo novi dom vseh selekcij. V Lescah in Stožicah je Katanec uigraval ofenzivno zasedbo v postavitvah 4-2-3-1 in 4-1-3-2, kar je vsekakor po okusu navijačev. Slovenija bo očitno odločno zaigrala na zmago, s kateri bi se približala drugemu mestu, ki vodi neposredno na evropsko prvenstvo v Franciji. V primeru zmage bi se Slovenija po točkah izenačila s Švico, a bi bila pred njo zaradi boljšega izkupička v medsebojnih tekmah. Igralci so povsem osredotočeni na zaključni del kvalifikacij, v katerih ju čakajo štiri tekme s Švico, Estonijo, Litvo in San Marinom. Navodil ne deli le Katanec, ampak tudi izkušenejši igralci, med katerimi prednjačita kapetan Boštjan Cesar in najstarejši Milivoje Novaković, kot pravi pedagogi predvsem mlajšim svetujejo, ko gre za podrobnosti v igri ali postavitvi.

Na včerajšnjem treningu, po katerem je bolj ali manj znanih deset igralcev začetne enajsterice, so delovali zelo harmonično. V obrambi so zacementirani vratar Handanović, na desnem boku Struna, na štoperskih položajih Ilić in Cesar ter na levem boku Jokić. Največ pozornosti je Katanec namenil iskanju rešitve v vlogi defenzivnega vezista, ki bo tudi korektor pred obrambo. Kandidata sta izkušeni Dalibor Stevanović in mlajši Rene Krhin, ki v zadnjem času nista bila stalna udeleženca reprezentančnih akcij. Stevanović igra v Rusiji, Krhin v Španiji. Oba sta imela dobre in slabe poteze, Katanec je nekajkrat ustavil trening, da je predvsem Krhinu pojasnil, kaj mora delati. Oba sta pokazala veliko željo, da bi bila v začetni enajsterici, odločitev pa bo selektor sprejel v soboto.

»Prepričan sem, da bo vsak, ki bo stopil na igrišče, pokazal vse, česar je sposoben. Če bomo mi pravi, bo vse tako, kot mora biti. Prikazati moramo boljšo igro, kot smo jo na prvi tekmi s Švico v Mariboru. Osrednja bitka bo na sredini igrišča, kjer bo treba zapolniti vse prostore, da nam ne bodo uhajali za hrbtom. Švicarji so kakovostnejši od Anglije. So tehnično in taktično bolje podkovani, saj so vrhunski nogometaši, ki igrajo v odličnih klubih,« je razmišljal Dalibor Stevanović. Tudi soigralci so enotnega mnenja, da je Švica kakovostnejša od Anglije.

Na veselje navijačev bosta skupaj od prve minute zaigrala umetnika Valter Birsa in Josip Iličić, ki sta blestela na začetku italijanskega prvenstva. Z vsako potezo na treningu sta dokazovala, da sta nesporno igralca z največ tehničnega znanja v reprezentanci. Birsa bo imel v zvezni vrsti za partnerja Kevina Kampla in Jasmina Kurtića, Iličić, ki že dolgo časa ni bil tako dobro razpoložen in motiviran, bo imel napadalne naloge ob Milivoju Novakoviću.