»Očala sem dobila, ko sem dopolnila pet let. Spomnim se, da sem tisti dan ob prvem pogledu nase zajokala. Kljub temu da sem bila od očal odvisna, jih nisem mogla prenašati. Že v dekliških letih sem slišala, da je dioptrijo možno odpraviti z laserjem in takrat sem si rekla: ko bom velika, bom odšla na lasersko odpravo dioptrije,« svojo zgodbo pripoveduje Metka, ki navdušena pravi, da ji je laserska korekcija vida spremenila življenje.

»Če ne vidiš, je grozno, obstaja tisoč in ena situacija, v kateri se danes počutim svobodneje in bolj gotovo,« še dodaja. Po svetu laserske korekcije vida opravljajo že skoraj pol stoletja, pri nas nekaj let manj, dioptrije pa se je s pomočjo laserja znebilo že več kot 40 milijonov ljudi po vsem svetu.

Tovrstni posegi so, kljub temu da jih morajo kandidati v celoti poravnati iz svojega žepa, v zadnjih letih postali precej priljubljeni. Pri najsodobnejših globinskih tehnikah se vid izboljša takoj, oftalmologi pa te posege opravijo v zgolj nekaj minutah. Kot pravi oftalmologinja s klinike Morela okulisti, mag. Kristina Mikek, je laserska korekcija vida primerna za vse, ki zaradi kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizma (cilindra) sicer potrebujejo očala ali kontaktne leče, a bi se jih radi znebili. »Obstajajo nekatere omejitve, zaradi katerih ni vsakdo primeren za tak poseg, kot sta denimo nezadostna debelina roženice in visoka stopnja dioptrije,« pojasnjuje naša sogovornica in hkrati poudarja, da s tovrstno operacijo starostne daljnovidnosti ne morejo odpraviti.

Dioptrija se lahko povrne, a redko

Zelo pomembno je tudi, da so oči povsem zdrave – brez bolezenskih sprememb na roženici in očesnem ozadju, pojasnjuje Kristina Mikek in svetuje, da naj se »pacienti za operacijo odločijo takrat, ko se dioptrija v letu dni ni bistveno spremenila«. Kljub temu da se laserske korekcije vida po izkušnjah naše sogovornice ponašajo s kar 98-odstotno uspešnostjo, se namreč lahko zgodi, da se dioptrija povrne, kar je možno predvsem pri mladih, pri katerih se dioptrija še ni stabilizirala.

Če se dioptrija povrne, je možno poseg ponoviti, razen pri pacientih s (pre)tanko roženico in kjer ni dovolj tkiva za dodatno glajenje roženice. Pri laserski korekciji vida namreč z zelo drobnim laserskim žarkom, ki v premeru meri manj kot en milimeter, brusijo tkivo roženice. Kot pravi Mikekova, na tak način roženico preoblikujejo in s tem spremenijo njeno lomnost za svetlobo. »S tem dosežemo, da se po uklanjanju na roženici in očesni leči slika oziroma vidna svetloba, ki prehaja v oko, projicira natančno na očesno ozadje, zaradi česar potem vidimo ostro.«

Po operaciji imajo lahko pacienti prehoden občutek suhih oči, kar si lajšajo z umetnimi solzami. Kot poudarja naša sogovornica, pa je pri preprečevanju zapletov po operaciji ključna kritična izbira pacientov, sicer lahko poleg povrnitve dioptrije kasneje pride celo do nepravilnega izbočenja roženice, kar poslabša vidno ostrino ter lahko zahteva dodatno zdravljenje. »V vsakem primeru pa je priporočljivo, da pacient na vsaki dve leti hodi na preglede,« še dodaja Mikekova.

Najpogostejša je globinska tehnika

»V principu laserske operacije dioptrije delimo v dve skupini,« pojasnjuje Mikekova in dodaja, da v prvo skupino laserskih operacij spadajo površinske tehnike. »Pri slednjih pred laserskim glajenjem s površine odstranimo le povrhnji zaščitni sloj epitelnih celic, ki se kasneje sam obnovi.«

Pri drugi skupini operacij pa pred laserskim glajenjem s posebnim mehanskim nožem ali laserjem vzdolžno zarežejo v roženico in tako ustvarijo zelo tanek reženj. »Povrhnji reženj privzdignemo in z laserjem preoblikujemo roženico v globljih plasteh,« potek operacije opiše Mikekova in doda, da ima sicer vsaka od tehnik svoje prednosti in pomanjkljivosti, se pa po operacijah iz druge skupine ostrina vida povrne zelo hitro, tudi okrevanje je neboleče, zaradi česar jih izvajajo v večji meri kot operacije iz prve skupine.

Nekateri na zdravljenje na Hrvaško

Kljub temu da so bile cene laserskih operacij še pred nekaj leti na Hrvaškem občutno nižje kot v Sloveniji, se ta razlika, sploh če k ceni prištejemo še potne stroške, vztrajno niža. Cene odprave dioptrije se v Sloveniji gibljejo med slabimi sedemsto in nekaj več kot tisoč evri za eno oko, na eni najbolj priljubljenih hrvaških klinik Optical Express pa je najnižja cena dobrih šeststo evrov.

Ob tem pa slovenski oftalmologi opozarjajo, da je ob odločanju za poseg na Hrvaškem treba imeti v mislih tudi dejstvo, da lahko po posegu nastanejo zapleti ali težave, ki pogosto zahtevajo takojšnje ukrepanje. Dobro je vedeti, ali so kirurgi dosegljivi tudi v soboto ali nedeljo, in prišteti tudi dodatne stroške, ki bi jih prinesla nepredvidena pot v tujino.

Slovenski ponudniki storitev stranke izgubljajo tudi zaradi strogo reguliranega oglaševanja, kar hrvaške klinike s pridom izkoriščajo. Pred operacijo se je torej treba dobro pozanimati o cenah in preračunati vse možnosti, pri nizkih cenah storitev, ki jih lahko najdemo na spletu, pa velja paziti tudi na drobni tisk – včasih se lahko zgodi, da nekateri stroški niso všteti v ceno, jih pa vseeno zaračunajo ob pregledih in kontrolah.