S slovensko reprezentanco boste v prihodnje sodelovali v širši zgodbi in ne samo z eno tekmovalko.

Ne vem, koliko bo širša, saj sem do zdaj vedno delal v polnem obsegu...

Širša v smislu večjega števila tekmovalcev.

Številke so v športu relativne. Pomembna je zgolj kakovost dela. Težko bom še kdaj delal v tako široki zgodbi, kot sem v zadnjih letih. Verjetno nikoli več. Zdaj sodelujem v drugačni obliki. Prejšnji četrtek sem podpisal pogodbo, s čimer smo dogovor tudi formalizirali, kar je trajalo nekaj časa. Bomo videli, kam nas bodo peljali prvi skupni koraki.

Ko ste dobili v roke Tino Maze, ste vedeli, da je dragulj alpskega smučanja. Kaj pa zdaj? Kakšen je potencial novih rodov?

Drugače je. Pri Tini sem imel v rokah vse od A do Ž. Natančno sem vedel, kam gremo in kaj želimo. Zdaj sem zunanji sodelavec in nadzornik. Zgodbo peljejo naprej drugi ljudje. Nedvomno sem videl nekaj perspektivnih smučarjev, predvsem dobro poznam ženski del reprezentance. Kljub temu bo potrebnega veliko dela, vztrajnosti in napredka v tehniki, kondiciji in materialu. Veliko dela bo potrebnega tudi med trenerji.

Koliko imajo slovenski tekmovalci želje po uspehu? Vsaj Tina Maze jo je imela precej.

Na začetku je bilo vse skupaj bolj v moji glavi kot v Tinini. Prav zato je pomembna vloga trenerja, da usmeri svojega športnika. Tekmovalci potrebujejo trenerja, drugače bi lahko trenirali sami, kar ni dobro. Želja se je pri Tini nato stopnjevala in je tudi prinesla rezultate. Trenutno bi rad imel malo bolj umirjeno in manj stresno življenje, v reprezentanci pa je pomembno, da bi trenerji in tekmovalci začeli bolj samozavestno. Hoditi morajo s svojimi nogami, ne mojimi. Potem, po enem letu, pa bomo preučili, kam nas pelje takšno sodelovanje.

Kaj bodo vaše zadolžitve in obveznosti?

Sem zunanji sodelavec zveze. Delal bom z vsemi reprezentancami pod njenim okriljem, vse po potrebi. Tako sem po potrebi že opravil pettedenski ciklus za kondicijsko pripravo. Nekatere stvari sem opravil tudi zunaj pogodbe, s čimer sem naredil več od mojih obveznosti. Za finance bomo še videli, saj je jasno, da je moja navzočnost za zvezo strošek. Te stvari bodo morali še urediti. Moja želja je bila, da bi šli tudi na priprave v Čile, toda bilo je neizvedljivo. Moja funkcija je takšna, da svetujem. Delno so me poslušali, delno ne. Ekipe sestavljajo trenerji, jaz sem samo del zgodbe.

Bi hoteli več pooblastil?

Ponudili so mi, da bi imel vsa pooblastila, toda tega nisem sprejel. Ni bil pravi trenutek. Če bi sprejel, bi bil nepošten do sebe po vseh zadnjih stresnih letih. Nisem bil v pravem stanju, niti nisem imel želje, pa tudi pogoji niso bili pravi. Denarni in kadrovski.

In v prihodnje?

Če bom videl, da mi funkcija ustreza, jo bom sprejel. Jasno je – sem absolutist. V športu vidim samo eno možnost. To je, da ima en človek vso odgovornost in potem vodi stvar od A do Ž.