Kakšno je bilo stanje v moški smučarski reprezentanci, ko ste prišli? Računali ste, da boste z njimi delali nekaj dni, ostali pa ste tri tedne.

Stanje pri fantih ni bilo dobro, ni bilo optimalno. V štirih tednih se ne naredijo čudeži, ampak se vrže stran rjo in se zgradi bazo za specifične treninge. Sem človek, ki pade v svoje delo, v svojo službo. Delati s športniki na takem nivoju je velik privilegij. Nekateri takega privilegija nimajo in zavedam se, da ga v tem obdobju imam. V treninge s fanti sem večkrat vključil Tino Maze, tako da smo peljali njihove treninge in program vzdrževanja Tinine kondicije vzporedno. Organiziral sem dva kondicijska trenerja, ju dodatno izobraževal in delno vodil kondicijske priprave.

Za katera dva trenerja gre?

Naj ostaneta anonimna.

Kako so fantje sprejeli vaš način dela?

Od najstarejšega do najmlajšega so imeli zrel pristop. Moram jih pohvaliti. Bil sem začuden, da so se s takšno resnostjo lotili dela.

Morda se od vas in od fantov, ki jih trenirate, sedaj pričakuje čudež. Kaj menite o tem?

Čudeži v športu ne obstajajo. Rezultati pridejo s trdim delom, z velikimi talenti in predvsem s sistematičnim delom. Letos sem sprejel funkcijo zunanjega sodelavca, delo pa imajo v rokah glavni in kondicijski trenerji, ki jih bo izbrala smučarska zveza. Edini čudež, ki ga lahko naredim, je, da jim dam na razpolago svoje znanje in izkušnje, ki jih imam.

Kakšen je potencial moške reprezentance?

Mislim, da je še prezgodaj govoriti o potencialih. Niti ni pošteno o njih govoriti že sedaj. Neki potencial vidim, a istočasno vidim tudi še veliko dela.

Kakšna je razlika med treningom smučarke in treningom smučarjev?

Moški so bolj impulzivni in manj razmišljajo. Ženske včasih preveč komplicirajo. Hormonska stabilnost je bolj izrazita pri moških, se pravi da se čustveno manj obremenjujejo pri velikih naporih. Ženske pa znajo vzdržati količino treningov, vsaj po mojih izkušnjah, ki je moški ne zmorejo. Govorim seveda o Tini. Zanimivo je bilo delati z njimi. Pristop je bil odličen. Mogoče so po mojem prihodu začeli trenirati zelo resno, ker so si želeli sistematično vadbo.

Glede na način vašega dela, glede na filozofijo, ki jo gojite do vrhunskega športa, si verjetno želite novo Tino Maze?

Nova Tina Maze se bo v Sloveniji verjetno rodila čez 25 let. Tina Maze je sicer v pripravljenosti še vedno članica reprezentance in natančno se zavedam, kdo je, kaj je naredila in kaj smo naredili skupaj. Nove tine maze, alberti tombe in vreni schneider se ne rodijo po svetu vsak dan, niti v Sloveniji. Želim si biti eno leto brez odgovornosti, kakršno sem imel prej, zato sem sprejel službo zunanjega sodelavca in svetovalca pri smučarski zvezi. Ponavljam, s sistemom dela bodo prišli rezultati. Kakšni bodo ti rezultati, pa v tem trenutku težko rečem.

Vedno stremite k doseganju vrhunskih rezultatov?

Delam za rezultate, ne delam za plačo.

Je dovolj denarja za priprave, kakršne imate v svojem programu dela?

Ne. Za takšne priprave, govorim predvsem o pripravah na snegu, ni dovolj denarja. Zato tudi nisem sprejel funkcije šefa na smučarski zvezi. Uredil sem bazične, fizične priprave. Programe delajo glavni trenerji.