Potem ko je namesto Slavka Despotoviča vodenje Peka začasno prevzel član nadzornega sveta Tadej Jurkovič, so se nadzorniki seznanili s tremi možnimi kandidati za novega predsednika uprave tržiške družbe.

Po neuradnih informacijah je favorit za vodenje Peka Matjaž Šarabon, do leta 2008 član uprave begunjskega Elana. Med drugim je bil Šarabon tudi direktor panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije. V ožji izbor se je uvrstil še Fabrizio Korošec, ki je do lanskega oktobra vodil tako Seaway Design kot Seaway Yachts. Obe družbi sta bankrotirali, Korošec pa ju je vodil krajši čas, predvsem zaradi načrtovanega zagona nove tovarne v Puconcih. Očitno pa se v čevljih prvega moža Peka dobro počuti tudi Jurkovič. Ta je zaposlen v RC Preko, ki se ukvarja s pridobivanjem energentov iz komunalnih odpadkov, pred tem pa je bil direktor prodaje v Big Bangu.

Še vedno brez sredstev za financiranje proizvodnje

Čeprav Peku po več mesecih prizadevanj še vedno ni uspelo pridobiti obnavljajočega akreditiva v višini 700.000 evrov za financiranje proizvodnje, družba deluje s polno paro. Zaposleni so prejeli julijske plače, družba ima tudi dovolj naročil. Medtem ko nam Jurkoviča ni uspelo priklicati, so nam na Slovenskem državnem holdingu (SDH) pojasnili, da Peko večino aktivnosti usmerja v pridobivanje akreditiva za nabavo surovin in dogovarjanje z bankami za prestrukturiranje kreditov ter ustrezen sporazum o njihovem mirovanju.

Od novega poslovnega načrta bo odvisen prihodnji razvoj Peka; pri tem še ni znano, ali bo družba oddelila razvejano maloprodajno mrežo in se posvetila izključno proizvodnji obutve. Na SDH so pojasnili, da je po strategiji upravljanja kapitalskih naložb Peko uvrščen med portfeljske naložbe, torej predvidene za prodaje. Za zdaj na SDH ne vodijo aktivnosti za njegovo prodajo.