Tržiškemu Peku se z bankami upnicami še vedno ni uspelo dogovoriti o reprogramiranju posojil in najemu obnavljajočega se akreditiva v višini 700.000 evrov za financiranje proizvodnje.

Naročil dovolj, denarja pa ne

Zaradi odsotnosti nujno potrebnih finančnih virov Peko ne obratuje niti s polovičnimi zmogljivostmi. »Mesečne proizvodne zmogljivosti znašajo okrog 16.000 parov čevljev, medtem ko izdelamo 10.000 parov manj, kot bi jih lahko,« je pojasnil predsednik Pekove uprave Slavko Despotovič. Kdaj bi Nova Ljubljanska banka (NLB) družbi lahko odobrila akreditiv, na katerega čakajo več mesecev, Despotovič še ne ve, pojasnil pa je, da imajo dovolj naročil za zapolnitev proizvodnih zmogljivosti do oktobra, hkrati pa tudi napoved naročil (kolekcija pomlad-poletje 2016), ki bi jim omogočala proizvodnjo obutve najmanj do februarja 2016.

Čeprav se je moratorij na odplačevanje posojil iztekel konec junija, se banke še vedno niso odločile, ali jih bodo družbi reprogramirale. Bankam in solastniku, državnemu podjetju DSU, ki obvladuje skoraj tretjinski lastniški delež, Peko dolguje okoli 4,5 milijona evrov, na podlagi sanacijskega načrta pa bi ta dolg družba lahko odplačala v prihodnjih petih letih.

Del proizvodnje že drugje

Pomanjkanje sredstev za normalno poslovanje v družbi deloma rešujejo z odprodajo premoženja. Tako je Peko pred kratkim prodal 51-odstotni lastniški delež makedonske hčerinske družbe tamkajšnjemu dolgoletnemu direktorju Vencu Angelovskemu, ki je sicer že solastnik družbe. Višine kupnine Despotovič ni želel razkriti, pojasnil pa je, da so iztržek od prodaje v pretežni meri namenili za poplačilo obveznosti do finančne uprave (Furs), deloma pa za nakup materiala za izdelavo obutve. Po naših informacijah je Angelovski za nakup makedonskega Peka odštel približno 700.000 evrov. V teku je tudi prodaja hčerinske družbe na Hrvaškem. Ta se je lani znašla v postopku prisilne poravnave, predlog o finančnem prestrukturiranju pa so upniki potrdili. Za skoraj 600.000 evrov je Peko pred kratkim prodal večjo prodajalno v Domžalah. Kot je pojasnil Despotovič, bodo prejeta sredstva namenili za poplačilo posojila Gorenjski banki, ki je imela na nepremičnini vknjiženo hipoteko.

V kratkem lahko pričakujemo začetek prodajnega postopka hčerinske družbe PGP Inde na PGP Storitve. Slednja je bila ustanovljena pred meseci, nanjo pa je Peko prezaposlil okrog 40 delavcev. S tem je Skupina PGP, ki skupaj zaposluje okrog 130 delavcev, postala samostojna strateška enota, njena vrednost pa se ocenjuje na okoli 1,5 milijona evrov. V teku so tudi priprave na oddelitev maloprodajne mreže novoustanovljeni družbi PK Trgovina, v kateri bo v naslednji fazi strateški partner pridobil večinski lastniški delež.

Nekaj proizvodnje zgornjih delov obutve je Peko že preselil h kooperantom v Hrvaško in Srbijo, s čimer je stroške občutno znižal. V Sloveniji je družba ohranila sestavljanje čevljev, načrtovanje kolekcij in režijske službe. Pri tem Peko skupaj z maloprodajno mrežo zaposluje okoli 170 delavcev oziroma približno 300, če upoštevamo še zaposlene v Skupini PGP.