Medtem ko so se državna nogometna prvenstva že začela, se bo čez slabe tri tedne s poletnega sna prebudila še liga prvakov. Včeraj so na žrebu v Monaku 32 udeležencev najprestižnejšega klubskega tekmovanja razdelili v osem skupin s po štirimi klubi. Žreb je minil v znamenju Barcelone, ki bo branila naslov. Kroglice so iz steklene posode vlekli člani zmagovitih ekip Barcelone v ligi prvakov. S kroglicami so plesali Andoni Zubizarreta, Juliano Beletti, Carles Puyol in Eric Abidal. Pomagala sta jim nekdanja kapetana Milana Paolo Maldini in Interja Javier Zanetti. Predstavljala sta mesto Milano, ki nima predstavnika v ligi prvakov, a bo gostil finale.

Slovenija bo imela v ligi prvakov dva nogometaša, ki bosta igrala v isti skupini. Branko Ilić bo z Astano igral proti Atleticu iz Madrida Jana Oblaka. Za vratarja iz Škofje Loke to ne bo edino srečanje s starim znancem, kajti v isti skupini je tudi Benfica, iz katere je pred dobrim letom dni prestopil v Atletico. Takrat so bili nekateri privrženci Benfice jezni nanj, ker je zapustil klub, zato bo zanimivo videti, kako ga bodo sprejeli zdaj. S svojim nekdanjim klubom se bo pomeril tudi trener Chelseaja Jose Mourinho, ki ga čaka pot v Porto, s katerim je bil leta 2004 evropski prvak. Težko delo bo imel evropski podprvak Juventus, ki je bil izžreban v najtežjo skupino skupaj z Manchestrom Cityjem, Sevillo in Borussio iz Mönchengladbacha. Tudi Realu se ne obeta lahka naloga, kajti PSG in Šahtjor iz Donjecka sta močna tekmeca, medtem ko bo Malmo, rojstni kraj zvezdnika pariškega kluba Zlatana Ibrahimovića, avtsajder skupine. Vrhunski nogomet bo gostoval tudi v naši soseščini, zagrebški Dinamo je bil izžreban v atraktivno skupino z Bayernom, Arsenalom in atenskim Olympiacosom.

Na prireditvi v Monaku so izbrali tudi najboljšega nogometaša in nogometašico v Evropi za sezono 2014/15. Pri moških je to postal Lionel Messi, ki sicer ni dosegel toliko golov kot Cristiano Ronaldo, a navduševal z igrami in osvojil vse lovorike. Poleg Argentinca in Portugalca je bil nominiran še Messijev soigralec pri Barceloni Luis Suarez. »Za nami je izjemna sezona. Za uspeh ni posebnih skrivnosti, recept zanj je trdo delo, samozavest in enotna ekipa. Za to nagrado so zaslužni tudi moji soigralci,« je dejal Lionel Messi. Medtem ko je Cristiano Ronaldo komentiral skupino, v katero je bil izžreban Real: »Težko bo, kajti skupina je močna. Toda naš cilj je jasen, preboj v osmino finala in nato osvojitev lovorike.«

V ženski konkurenci je najboljša postala nemška reprezentantka Celia Šašić, najboljša strelka letošnjega svetovnega prvenstva. S tem je dosegla tudi vrhunec kariere, kajti pri 27 letih se je odločila za nogometni pokoj.