Organizator na letošnjem festivalu, ki bo potekal 19. in 20. septembra, pričakuje približno 30.000 obiskovalcev, največ z Obale, vsako leto pa se pridejo na to prireditev posladkat tudi številni obiskovalci iz notranjosti države ter Hrvaške in Italije. Kot je povedala Tamara Kozlovič, vodja Turističnega oddelka Občine Koper, je Sladka Istra edinstven dogodek, saj nikjer drugje ni moč na enem mestu okusiti toliko različnih sladkih izdelkov iz vse Slovenije, ki združujejo inovativnost in dediščino. »In če temu dodamo še prepoznavnost in dostopnost Kopra ter seveda bližino morja, dobimo formulo, ki privabi tisoče obiskovalcev.«

Lahko letos na Sladki Istri pričakujemo novosti?

Vsako leto prireditev obogatimo z novimi vsebinami, saj ne želimo capljati na mestu. Nedvomno se prepoznavnost Sladke Istre širi tudi zaradi posebnega načina neposrednega trženja in okušanja sladic, saj obiskovalci lahko okušajo različne sladice z nakupom degustacijskih kuponov, ki jih je moč dobiti za pol evra. S tem ponudnikom na stojnicah olajšamo prodajo sladkih izdelkov, obiskovalce spodbudimo k pokušanju, hkrati pa ohranjamo pregled nad obiskanostjo prireditve.

Kaj ljudi najbolj pritegne, tradicija ali sladke dobrote?

Sladko Istro so ljudje sprejeli in vedno me veseli, ko mi rečejo, da je to prireditev, ki jo bodo zagotovo obiskali. Najbolj sem seveda vesela, ko vidim občane, ki so na Sladko Istro ponosni in jo s ponosom predstavljajo tudi drugim. To je za nas največje priznanje. Oni so namreč zagotovo najboljši, najbolj verodostojni promotorji. Obiskovalci lahko na Sladki Istri na enem mestu poskusijo najrazličnejše sladke izdelke, ki jih drugače ne bi. Vse od domačih, istrskih sladic, čokoladnih izdelkov, pit, mednarodnih sladic, sladkih napitkov, sladoleda do ekoloških in bio sladic. Sladice vseh vrst in oblik so neverjeten magnet tako za mlajše kot starejše, od daleč in blizu, izbira je tako rekoč neskončna.

Ste tudi letos poskrbeli za spremljevalni program?

Seveda. Posebno privlačen za obiskovalce je tudi spremljevalni program s številnimi otroškimi, kuharskimi delavnicami, šovi, predstavitvami, degustacijami ... Tu velja omeniti tudi pester kulturni program, strokovna vodenja po stojnicah in strokovna predavanja, ki dajejo prireditvi vzgojno-izobraževalno noto. Sladka Istra je resnično prireditev, ki je namenjena vsem in na kateri lahko obiskovalci preživijo ves dan. Vsakdo lahko na njej najde nekaj zase in mnogi to priložnost izrabijo tudi za izlet.

Zagotovo bo na letošnji Sladki Istri veliko dobrot, ki jih bo vredno pokusiti.

Na Sladki Istri bodo lahko obiskovalci okušali več kot tristo sladkih izdelkov. Na sprehodu med stojnicami se bo številnim težko upreti.

To bo resnično priložnost za okušanje različnosti. Morda se sliši smešno, če dodam, da se jaz pri vseh dobrotah, ki jih danes ponuja trg, najtežje uprem palačinkam. Morda tudi zato, ker si jih lahko zelo hitro in preprosto naredim doma, pri palačinkah težko zgrešiš.

Torej tudi pri vas doma pogosto zadiši po sladkem?

Občasno rada kaj spečem in pripravim kaj novega, velikokrat pa uporabim tudi kakšnega izmed receptov, ki so na voljo na spletni strani prireditve www.sladka-istra.si.