Poslovnež Milan Mandarić je v začetku junija prevzel vajeti nogometne Olimpije in za direktorja kluba postavil Ranka Stojića. Od prihoda v Ljubljano je Stojić dvakrat obširneje govoril za slovenske medije. Nazadnje pred dvema tednoma v intervjuju na teh straneh, ko je med drugim priznal, da v Olimpiji nima pogodbe. »Imam toliko dela, da je niti ne utegnem podpisati, vendar to ni tako pomembno,« je omenil.

Neuradno: Olimpija v preiskavi

Stojićeva izjava je sporna, saj obstaja sum, da je v Olimpiji zaposlen na črno. Po neuradnih informacijah se je klub na podlagi Stojićevega intervjuja v Dnevniku že znašel v preiskavi inšpektorata za delo, kjer konkretnega primera niso komentirali. Sporočili so zgolj splošno stališče, da »mora imeti direktor za delo v klubu neko pravno podlago, sicer bi lahko šlo za zaposlovanje na črno«. V tem primeru ni nujno, da gre za pogodbo o zaposlitvi, saj lahko direktor opravlja delo tudi na podlagi pogodbe o poslovodenju ali poslovnem sodelovanju, so še dodali.

Primere zaposlovanja na črno nadzoruje finančna uprava, zagrožena kazen pa je med 5000 in 26.000 evri. Z globo od 500 do 2500 evrov kaznujejo tudi posameznika, ki mu je delodajalec omogočil delo brez sklenitve pogodbe. Omenimo še, da zakon o zaposlovanju in delu tujcev za posamezne kršitve določa globe med 2100 in 20.900 evrov, morebitna kršitev pa je odvisna predvsem od pravnega statusa direktorja kluba, so pojasnili iz inšpektorata.

Po dveh tednih brez odgovorov

Ker je Stojić javno povedal, da z Olimpijo nima podpisane pogodbe, se poraja vprašanje, ali klub ustreza kadrovskim in administrativnim kriterijem Nogometne zveze Slovenije (NZS). V pravilniku o licenciranju je namreč zapisano, da »mora prosilec za licenco imenovati direktorja, ki je odgovoren za vodenje in operativno delovanje kluba«. V konkretnem primeru mora Olimpija imenovati direktorja najmanj za čas tekmovalnega leta in ga registrirati pri nogometni zvezi. Po pravilniku mora imeti Olimpija s Stojićem sklenjeno pisno pogodbo o opravljanju funkcije z navedbo pravic in obveznosti najmanj za čas tekmovalnega leta, ki se licencira (rezultati licenciranja so objavljeni vsako pomlad). V nogometni zvezi so se našim neposrednim vprašanjem o delovnopravnem razmerju med Olimpijo in Stojićem ognili, iz ljubljanskega kluba pa na dodatna poizvedovanja o tej tematiki niso odgovorili niti po slabih dveh tednih.

Predsednik Milan Mandarić, ki naj bi bil odgovoren za tovrstna vprašanja, je bil sicer v minulih dneh večkrat opažen v Sloveniji. Nazadnje včeraj na tekmi v Stožicah proti Celju. Prisoten je bil tudi na nedavnem derbiju v Mariboru in še prej na tekmi med Olimpijo in Koprom. Po dvoboju v Ljudskem vrtu se je skupaj s Stojićem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem zglasil v garderobi in čestital nogometašem za zmago. Ves ta čas je imel vprašanja v zvezi s Stojićem na mizi, a na njih ni odgovoril, zato za zdaj ostaja nepojasnjeno, zakaj Stojić po več kot dveh mesecih dela v Olimpiji (če njegove besede držijo) ni podpisal pogodbe s klubom. Porajajo se tudi vprašanja, kakšen je pravzaprav njegov delovnopravni odnos s klubom in ali sploh ima dovoljenje za delo v Sloveniji. Morda v Olimpiji službuje kot prostovoljec?

Stojić že združeval nezdružljivo

Položaj Ranka Stojića v ljubljanskem kolektivu bi lahko bil vsaj etično sporen, ker je še vedno lastnik menedžerske agencije s sedežem v Beogradu. Stojić pravi, da je ne vodi več, jo pa po poročanju medijev vodita njegova sinova. Ko je ustanovil agencijo, je kmalu postal znani nogometni agent in se pred leti znašel v primežu organov pregona v Srbiji v odmevnem primeru Dragan Đajić, toda pri Stojićevem poslovanju niso ugotovili nepravilnosti. Olimpija ni prvi klub, ki ga vodi Stojić. Enajst let je bil na čelu beograjskega kluba Rad in ga po nesoglasju z navijači, ki so med drugim zažigali klubske prostore, zapustil leta 2013. Menedžersko agencijo Dynamic agency je ustanovil leta 1997, kar pomeni, da je vrsto let združeval nezdružljivo.

Uradna funkcija v klubu in ukvarjanje z zastopanjem nogometašev morata namreč biti strogo ločeni. Da uradne osebe v klubu ne smejo opravljati dejavnosti posrednikov, so nam potrdili tudi iz Nogometne zveze Slovenije, kar izrecno navaja njihov pravilnik o posrednikih v nogometu, ki je v veljavo stopil aprila letos. Kot so sporočili, »Ranko Stojić v okviru NZS ni deloval kot agent igralcev«. To pomeni, da se v Sloveniji (še) ni znašel v navzkrižju s pravili, kar pa vsaj na načelni ravni ne odganja vseh dvomov. Dokler ne bo svoje menedžerske dejavnosti povsem zamrznil, se bo javnost ob vsaki okrepitvi lahko spraševala, ali so nogometaši po tretjih pravnih ali fizičnih osebah nemara povezani s Stojićevo agencijo.

Eden glavnih ciljev novega vodstva je izboljšati ugled kluba, ki je bil načet v času Izeta Rastoderja. Stojić je ob ustoličenju dejal, da bodo zgradili resen klub. Opisani način komunikacije in poslovanja pa vnaša dvom ravno o resnosti projekta in sproža vprašanja, ali je glavni namen novega vodstva resnično razcvet nogometa v Ljubljani.