V zadnjih tednih in dneh je bilo moč slišati vse več napovedi, da bo Bolt verjetno izgubil sprinterski primat, kar pa se danes ni zgodilo. Američan Justin Gatlin je na svetovno prvenstvo v Peking namreč prišel z najboljšim izidom sezone ter je bil najhitrejši tako v kvalifikacijah in polfinalu, medtem ko se je Bolt letos ukvarjal s poškodbami in nastopil le nekajkrat ter se ni približal stari formi, ko je bil z naskokom najhitrejši sprinter na planetu. Tudi na stavnicah je Gatlin zato pred finalom dobil vlogo prvega favorita, česar pa nato ni upravičil.

Po slabšem startu obeh glavnih (in edinih pravih) kandidatov za zmago sta Bolt in Gatlin v drugi polovici teka le prišla v ospredje, v zadnjih metrih pa je bil za las hitrejši Jamajčan, ki je slavil s svojim najboljšim časom sezone 9,79 sekunde, Gatlin pa je zaostal le za stotinko. Bron je presenetljivo romal v roke Kanadčanu Andreju de Grasseju (9,92).

Bolt je tako uspešno začel obrambo treh naslovov (še na 200 metrov ter v štafeti 4 x 100) svetovnega prvaka s prvenstva izpred dveh let v Moskvi in ima sedaj že devet zlatih medalj na svetovnih prvenstvih, Gatlin pa je pri 33 letih ni uspel ponoviti uspeha izpred 10 let, ko je bil najboljši v Helsinkih. Vmes je Američan naslovnice časopisov bolj kot z izidi polnil s pozitivnim dopinškim testom, kar je bil že njegov drugi tovrsten prekršen. Dobil je štiriletno prepoved nastopanja, ki ga je oddaljila od sprinterskega vrha, da še ni rekel zadnje, pa je nato pokazal v Londonu, kjer je na olimpijskih igrah osvojil bron.

»To še ni bila moja najboljša predstava, saj imam še vedno težave. Sem sem prišel sproščen, brez stresa in zato zlato odhaja z mano. Moj cilj je ostati številka ena do tekmovalne upokojitve. Zato se priganjam in priganjam. Vse se na koncu odvija na stezi, kjer je potrebno odteči svoje. Moj tek danes je bil, lahko tako tečem, zarjavel. Lahko bi tekel hitreje. Ta naslov mi veliko pomeni, saj je za mano dolga in težka sezona. Vrnil sem se po poškodbi. Po polfinalu sem se pogovoril s trenerjem, ki mi je rekel, da preveč razmišljam. Imel je prav, saj točno vem, kaj mi je storiti. Mislim, da bom ta recept uporabil tudi v teku na 200 metrov, ki je moja ljubša disciplina,« je po zmagi dejal Bolt, ki je pred dvema dnevoma dopolnil 29 let.

Janežič z državnim rekordom do norme za Rio

Nedelja se je na prvenstvu v Pekingu sicer začela tudi z dobrim nastopom obetavnega 19-letnega slovenskega tekača Luke Janežiča, ki je v kvalifikacijah tekma na 400 metrov s časom 45,28 sekunde popravil 16 let star državni rekord Matije Šestaka in osvojil 28. mesto, hkrati pa tudi dosegel normo za nastop na olimpijskih igrah, ki jih bo prihodnje leto gostil Rio de Janeiro.

"Zelo zelo sem zadovoljen. Trener Rok Predanič je sicer napovedal državni rekord, sam pa nisem bil tako prepričan. Toda tu sem opravil nekaj dobrih treningov in to mi je vlilo dodatno samozavest. To je bila moja največja tekma doslej, prvo veliko člansko tekmovanje na prostem in uspelo mi je izpolniti oba cilja, rekord in normo za OI. Po 200 m so me tekmeci sicer začeli prehitevali, kar sem pričakoval. Mislil pa sem, da bodo šli bolj naprej, pa niso in sem jih lahko v zadnjih 50 metrih lovil," je po uspešnem nastopu za STA povedal Janežič.