V registru brezposelnih na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo včeraj prijavljenih 109.557 ljudi, na voljo pa je bilo 1570 prostih delovnih mest. Med brezposelnimi je 688 oseb oziroma 0,6 odstotka manj kot junija, v primerjavi z julijem 2014 pa je brezposelnost manjša za 5,7 odstotka. Pozitivni trend zaposlovanja oziroma zmanjševanja brezposelnosti opažajo tudi na terenu. Kadrovske agencije in zaposlitveni portali ob tem še napovedujejo, da se bo pozitivni trend zmanjševanja brezposelnih nadaljeval vse do konca leta.

Živahno bo tudi še septembra

»Nekih velikih premikov do konca leta ni za pričakovati, je pa pričakovati stabilno pozitivno rast, saj se že nekaj časa opaža, da se na trgu delovne sile odpira več delovnih mest. Delodajalci so po obdobju precej striktnega omejevanja zaposlovanja to zopet sprostili in marsikje spet širijo svoj kolektiv z novimi sodelavci,« pojasnjuje strokovnjakinja Romana Šercelj, direktorica prodaje v kadrovski agenciji Rekruter (JKPS). Dodaja, da so bili v času recesije previdnejši tudi sami iskalci zaposlitve, ki so se zelo preudarno odločali za menjavo službe, zato se je v tistem obdobju zmanjšala fluktuacija ljudi v podjetjih. »Pri naši agenciji Rekruter opažamo veliko več povpraševanja in zaslediti je tudi veliko več zaposlitvenih oglasov kot v prejšnjem letu. Letos je bilo v poletni sezoni veliko povpraševanja po novih kandidatih za nova odprta delovna mesta. Mnoga podjetja so kandidate zaposlila že med poletjem, nekateri pa zaposlitve novih sodelavcev planirajo v jeseni,« pojasnjuje Šercljeva.

Enako opažajo tudi v kadrovski agenciji Adecco. Po besedah vodje marketinga Viviane Žorž pozitivni trend zaposlovanja že dlje časa opažajo predvsem pri izvoznih podjetjih, ki predstavljajo najbolj zdrav del gospodarstva. »Živahno je tudi poleti, kar je lahko za kandidate tudi prednost, ker mnogi v tem času niso tako pozorni na razpisana prosta delovna mesta. Bo pa trg dela še nekoliko živahnejši septembra, zato se splača biti potrpežljiv,« iskalcem zaposlitve svetuje Žorževa. Tudi v Adeccu do konca leta bistvenih sprememb na trgu dela ne napovedujejo, medtem ko bodo prognozo za prihodnje leto pripravili decembra, je še povedala Žorževa.

Še vedno razkorak med ponudbo in povpraševanjem

Čeprav so po podatkih zaposlitvenega portala MojeDelo.com podjetja letos v prvi polovici leta objavila dvakrat več prostih delovnih mest kot v istem obdobju lani, pa je na trgu dela še vedno problematičen razkorak med ponudbo in povpraševanjem po določenih kadrih, poudarja Romana Šercelj iz Rekruterja. »Še vedno zaznavamo deficit določenih kadrov, predvsem so zelo iskani tehnični profili strojne, elektro in IT-stroke in dobri prodajniki, ki jih na trgu primanjkuje,« pojasnjuje strokovnjakinja za kadre, ki pravi, da so kandidati s tovrstnimi znanji in kompetencami med najbolj iskanimi ne glede na gibanje trga dela. »Podoben trend se bo nadaljeval tudi v letu 2016, tako da lahko pričakujemo rahlo pozitivno rast v zaposlovanju,« meni Šercljeva.

Vendar pa bo trajalo še nekaj let, da bo gospodarstvo in s tem tudi stopnja brezposelnosti na ravni pred ekonomsko krizo, poudarja Zoran Savin, direktor podjetja Moje delo. »Nekateri problemi še vedno ostajajo. To se je pokazalo tudi na letošnjih lokalnih kariernih sejmih v Kopru in Mariboru, saj država in posamezne panoge ne najdejo dolgoročnih rešitev za strukturno brezposelnost in druge izzive, s katerimi se srečujemo na lokalnih in tudi nacionalnem trgu dela,« pravi Savin. Njihova raziskava je med drugim še pokazala, da so najmanj ponudb za delo zabeležili v spodnjeposavski in zasavski regiji. Še vedno je največ povpraševanja po zaposlenih s srednješolsko oziroma ustrezno strokovno tehnično izobrazbo, najmanj povpraševanja pa je po najbolj in najmanj izobraženih kadrih.