Medtem ko je v zadnjih dneh in tednih v ospredju košarkarskega dogajanja pripravljalno obdobje reprezentanc na prihajajoče evropsko prvenstvo, se na novo sezono v tišini pripravljajo tudi klubi. Eni z bolj, drugi z nekoliko manj izpopolnjenimi zasedbami. Med slednje sodi tudi Olimpija, ki je zaradi številnih zapletov na relaciji med ligo ABA in Fibo s sestavo moštva začela pozneje kot v preteklosti. Jasno je, da bo imel glavni trener Gašper Potočnik v letošnji sezoni na voljo izredno pomlajeno zasedbo, ki bo po večini sestavljeno iz slovenskih košarkarjev. Prav zato si pomočnik selektorja Jureta Zdovca v moštvu želi vsaj eno izkušeno ime, ki bi povrhu vsega v dvorano Stožice pritegnilo še kakšnega gledalca več. Tako kot lansko leto so Ljubljančani zato mrežo znova vrgli na nekdanjega kapetana slovenske reprezentance Jako Lakoviča.

Sedemintridesetletni Ljubljančan se sicer že nekaj časa resno spogleduje z zaključkom kariere, a mu je lanska epizoda pri turškem Gaziantepu nekoliko otežila odločitev, saj je videl, da se lahko še vedno enakovredno kosa tudi z največjimi imeni evropske košarke. Olimpija ga je snubila že pred odhodom v moštvo Jureta Zdovca, ko mu je ponujala eno ali dvoletno pogodbo, po kateri bi nato zavzel enega od mest v klubski upravi ali prevzel vodenje kakšne izmed mlajših kategorij. Lakovič je o ponudbi resno premišljeval, a ga je na koncu vseeno zvabila tujina. »Res je, da je bil Jaka Lakovič pred začetkom lanske sezone resna opcija. Res pa je tudi, da sva se z Jako pred kratkim videla, se usedla, pogovorila in potipala, kakšna je situacija. Dlje od tega pa ni prišlo. Olimpija sestavlja letos nekoliko drugačno zgodbo in tudi zato glede igralcev za položaj organizatorja igre še nismo povsem odločeni,« je ob našem klicu povedal direktor Olimpije Matevž Zupančič, ki ne skriva dejstva, da bi nekdanji reprezentančni kapetan moštvu prišel izredno prav. »Hipotetično gledano bi mu zagotovo pripadla mentorska vloga, na katero je sedaj že navajen. Poleg tega bi koristil tudi ugledu kluba.«

Olimpija trenutno na igralski tržnici še vedno išče oba organizatorja igre. Za ob centru najbolj pomembno pozicijo v košarkarski igri so si torej vodilni v klubu vzeli nekoliko daljši čas za premislek. Napake, ki so jo storili lani z Markom Marinovićem, ki ni zadovoljil pričakovanj in ni bil dorasel vlogi glavnega dirigenta igre ljubljanskega moštva, namreč ne želijo ponoviti. Drugače je pod obročema, saj zamenjava za Alena Omića Ronalds Zakis že marljivo vadi v Stožicah, v kratkem pa se mu bo pridružil še sedemindvajsetletni in 205 centimetrov visoki Srb Sava Lešić, ki je s klubom včeraj sklenil enoletno pogodbo. »S prihodom Lešića smo zaključili sestavo ekipe pod samim obročem. Gre za igralca, ki dobro pozna okolje in lige, v katerih nastopamo, ter lahko igra na obeh centrskih položajih, zato je izjemno neugoden za nasprotnika,« je o novincu v zmajevem gnezdu povedal trener Gašper Potočnik.