Festival Sziget na Madžarskem bo letos trajal en teden oziroma do nedelje ali, če hočete, do ponedeljka zgodaj zjutraj. Ker so v prodaji tudi dnevne in nekajdnevne vstopnice, je jasno, da ga je še vedno mogoče obiskati brez občutka, da je bilo kaj izgubljeno ali spregledano. Treba je seveda reči, da po tradiciji na Sziget vsako leto roma precejšnje število slovenskih državljanov, saj je poleg zagrebškega INmusica in novosadskega Exita Sziget za slovenske obiskovalce najzanimivejši tuji festival. Največje množice naj bi se proti madžarski prestolnici valile ob koncu tedna, ko bodo v tistih krajih nastopila največja imena svetovne glasbene scene.

Študentom prijazen avgustovski termin

Med slovenskimi mladci, ki bodo letos obiskali Sziget, je največ študentskega občinstva, ki si je kljub pestri izbiri poletnih festivalov izbralo prav avgustovsko glasbeno doživetje v Budimpešti. Pa čeprav je cena kompletne festivalske vstopnice v zgodnejših ponudbah presegla nemajhnih 200 evrov. Kaže, da prepričata seznam nastopajočih in študiju prijazen datum. Da, datum. Tisti, ki hočejo septembra študirati, si namreč težko privoščijo poznejše termine. Po drugi strani bo večer, ko bodo na odru igrali Florence And The Machine, Alt-J, Tyler the Creator, SBTRKT, Foals, Rudimental in Kasabian, nekaj posebnega. Pivo po festivalski ceni dva evra na vrček pa še dodatek k popolnemu odklopu.

Radijski voditelj Matej Kirn Starič je z družbo prvič obiskal festival lani in letos se je ponovno odločil za izlet v Budimpešto. Iz izkušenj priporoča, da s sabo vzamete čim manj stvari, lani so namreč s prijatelji storili napako in vsega vzeli preveč. »Sziget ni zgolj glasbeni festival, ki poteka v poznejših popoldanskih, večernih in nočnih urah, tako da lahko že z enim sprehodom po ogromnem prizorišču od izkušnje odneseš veliko več, saj je veliko tudi obfestivalskih dejavnosti,« pravi radijec. Našteje tudi cene: »Za enotedensko vstopnico je treba odšteti približno 250 evrov, za vlak 50 evrov, priporočljiva žepnina je kakšnih 200 evrov na teden.« Če se odločite za izlet z lastnim avtomobilom, stanejo gorivo in parkirnine še okoli 150 evrov, zato je priporočljivo, da je v avtu nekaj sopotnikov, ki si stroške razdelijo. Hrana je po poročanju poznavalcev cenejša kot na slovenskih festivalih, ustekleničena voda je evro, medtem ko je na Pivu in cvetju recimo 1,7 evra.

Od Gorana Bregovića do Kings of Leon

Seznam nastopajočih, ki je tudi letos v tem delu Evrope najmočnejši, na Szigetu slovi po tem, da privablja tako velika zvezdniška imena kot zvoke za alternativnejše okuse. Na večeru ob odprtju so med drugimi nastopili Robbie Williams, Balaton Method, No Man's Island, Apollonia in The Biebers. Danes so v pogonu Florence + the Machine, Jungle, Laura Jones in Kensigton. V sredo so najavljeni Alt-J, The Script, The Horrors, Sola in Halestorm, v četrtek The Dumplings, Interpol, Foals, The Ting Tings in The Maccabees, v petek Avicii, Kasabian, Marina and the Diamonds, Dropkick Murphys, The Gaslight Anthem, Jamie Woon, The Subways in Mariza, v soboto Kings of Leon, Paloma Faith, Hollywood Undead, Nero, Foxes, Ellen Alien in Goran Bregović s svojim Wedding & Funeral bendom. Zadnji, torej nedeljski večer festivala, bo med drugimi na odrih gostil Limp Bizkit, Rudimental, Nervo in Passenger. Impresiven seznam, ki zgolj dopolnjuje mozaik iz preteklosti. Na Szigetu so v preteklosti igrali domala vsi, ki nekaj veljajo na svetovni glasbeni sceni, in organizatorji se v zadnjih letih lahko pohvalijo z Jethro Tull, Ten Years After, Stranglers, Iggyjem Popom, Davidom Bowiejem, The Stone Roses, Foo Fighters, Faith No More, Placebo, Patti Smith, Loujem Reedom, Muse, The Cure, Nickom Cavom, Franzem Ferdinandom, Buena Vista Social Clubom, The Prodigy, Radiohead, Robertom Plantom, The Killers, The Hives, Alanis Morissette, The Kooks, Iron Maiden, R.E.M, MGMT, Pulp, Princeom, Blur in številnimi drugimi.

Spoštljivo tudi do slovenskih izvajalcev

Kot je navada v zadnjih letih, bo na Szigetu tudi letos nastopilo nekaj slovenskih izvajalcev. Jasno, madžarski prireditelji niso mogli mimo slovenskega didžeja, ki živi in dela v ZDA, Gramatika, manj elektronske zvoke pa bo zastopal trio The Switch. Pred njima so v minulih letih na Szigetovih odrih od naših glasbenikov nastopili Psycho-path, Bro in Elvis Jackson. Menedžer slednjih Sandi Maver pravi, da je bilo za Elvis Jackson v Budimpešti, čeprav gre za mednarodno manj poznani bend, dobro poskrbljeno – priskrbeli so jim hotel, plačilo, gostitelja, prikolico, poln hladilnik in večerjo, kot so jo zahtevali po pogodbi. »Menedžment festivala je opravil svoje delo, enako pred leti tudi za Psycho-path, škoda edino, da Sziget ne povabi večkrat slovenskih skupin in jim nameni boljše termine za nastopanje, kar sem odgovornim tam že večkrat omenil,« dodaja Maver.

Glasbenik Mate Brodar, član reggae zasedbe Bro, je na Szigetu igral že dvakrat, leta 2008 in leta 2013. Strinja se, da imajo madžarski organizatorji profesionalen odnos tudi do manjših skupin: »Vsi, ki so vpleteni v organizacijo, imajo prijazen odnos in so pripravljeni pomagati pri domala vsem. Glede na veliko število obiskovalcev se seveda najde tudi občinstvo za še tako odštekano glasbo, kar za glasbenika pomeni, da se mu ni treba obremenjevati z všečnostjo svojega nastopa. Za nastopajoče pa je vedno poseben občutek igrati na festivalu takšnih razsežnosti. Če pogledam nazaj, se mi je zdelo najbolj kičasto to, da smo lahko po našem koncertu pospravili stvari in šli na nekaj sto metrov oddaljen oder poslušat skupino Jamiroquai.«

Morda le še en nasvet za tiste, ki kanite obiskati Budimpešto le za en dan, ker vas zanima samo del programa ali ker imate le eno glasbeno skupino, ki jo želite slišati na otoku Sziget. Enodnevna vstopnica stane 60 evrov, kar je primerljivo s cenami podobnih prireditev v regiji. Pri odločitvi pa je ključno vreme – marsikdo, ki se je že udeležil festivala, vam bo obisk v dežju odsvetoval, saj lahko slabo vreme uniči izkušnjo večine glasbenih spektaklov.