Odgovore iščemo in potrebe zadovoljujemo z mobilnimi aplikacijami. Pri tem le redko pomislimo na dovoljenja in pravice aplikacij, ki jim jih podelimo, ko jih naložimo na svoj telefon. Da tako in tako nihče ne bere pogojev uporabe, je že dolgo jasno, hkrati pa se aplikacije vedno svobodneje sprehajajo po naših napravah in si jemljejo vedno večje pravice.

O katerih pravicah govorimo?

Poglejmo si nekaj pravic, ki jih dajete aplikacijam in ki upraviteljem aplikacij zelo veliko povedo o vas.

Pravica:

Javljanje geografske lokacije na podlagi točke dostopa do spleta (network-based location) oziroma signala GPS (GPS location).

Zakaj je dobro?

Če boste vprašali razvijalce aplikacij, vam bodo rekli, da to potrebujejo, da vam lahko servirajo lokalne oglase. Da torej sredi Ljubljane ne boste dobili oglasa za storitev, ki je na voljo samo v Moskvi.

Zakaj je slabo?

No, ker imate telefon vedno v žepu in je vedno tam, kjer ste vi, zato lahko s takimi aplikacijami zelo natančno javljate, kje ste v nekem trenutku.

Pravica:

Katere aplikacije potekajo (retrieve running apps).

Zakaj je dobro?

Boljša uporabniška izkušnja pri aplikacijah, ki za delovanje potrebujejo drugo aplikacijo – aplikacija vašega priljubljenega časopisa na primer za deljenje člankov na facebooku zažene facebookovo aplikacijo.

Zakaj je slabo?

No, ko ima aplikacija seznam, lahko na njegovi podlagi ugaša posamezne aplikacije. Ugasne lahko antivirusno aplikacijo. Ali pa požarni zid.

Pravica:

Aplikacija se lahko poveže na internet (full internet connection).

Zakaj je dobro?

Ker boste lahko dobili najnovešje oglase, lahko boste klepetali s prijatelji, počeli boste lahko sto finih stvarih, ki jih lahko delate na internetu.

Zakaj je slabo?

Ker lahko aplikacija komunicira s strežniki in pošilja zbrane podatke na neznane lokacije.

Pravica:

Preberi identiteto aparata (read phone state and identity).

Zakaj je dobro?

Identiteta je pomembna za prepoznavanje uporabnikov, ki jim lahko nato servirate prilagojene vsebine, oglase in drugo.

Zakaj je slabo?

Resno? Tujemu podjetju ste pravkar povedali, kdo in kje ste, kam greste in od kod prihajate.

Kako se lahko zavarujemo?

Obstaja več različnih načinov zavarovanja pred preveč invazivnimi aplikacijami. Najbolje je, da jih uporabljate čim več oziroma po zdravi pameti.

1. Največ boste naredili s preventivnim branjem pravic.

Proizvajalci aplikacij so na uradnih tržnicah aplikacij (google play, itunes) obvezani k objavi pravic; preden potrdite nalaganje aplikacije, pomislite na zgornji seznam.

2. Preverjajte telefon in naložene aplikacije.

Saj razumem – prijatelji so vas silili, da ste naložili zabavno aplikacijo, ki je od takrat naprej niste več uporabljali. A ta aplikacija je na vašem telefonu in dela kdo ve kaj. Enkrat na mesec se sprehodite po seznamu naloženih aplikacij in pobrišite tiste, ki jih ne uporabljate več.

3. Naj vam pomagajo varnostne aplikacije.

Skupina aplikacij lookout security za android in iOS vam bo pri tem v veliko pomoč.