Slovenska reprezentanca kljub številnim odpovedim na začetku priprav deluje precej dobro.

Predvsem smo dobri v obrambi. Če bomo vsako tekmo in vsakega nasprotnika pustili pod 70 doseženimi točkami, potem bomo vedno imeli možnost za zmago. Seveda to še ni to, kar vsi pričakujemo, saj smo se nekateri igralci priključili šele pred kratkim in bo zato potrebnega še nekaj časa, da se uigramo. Pojavljajo se napake, tudi recimo pri zapiranju nasprotnika pod obročema, a je dovolj časa, da vse to popravimo. Zato sem prepričan, da bomo do evropskega prvenstva našo igro dvignili.

Obramba bo zagotovo glavno slovensko orožje. Daje selektor Zdovc temu elementu velik poudarek na treningih?

Seveda daje. Predvsem nam stalno govori, da moramo biti agresivni, a pri tem uporabljati pamet in ne delati neumnih prekrškov. Vsekakor pa je na drugi strani treba tudi dosegati točke, tako da je napad ravno tako pomemben. Igrati moramo hitro, čim manj na postavljen napad, saj imajo nasprotniki več individualne kakovosti ter višje in težje centre.

Iz vas kar kipi motivacija po dokazovanju in igri. Tekme so vam med sezono zagotovo manjkale?

Med sezono so, sedaj pa niti ne, saj sem bil na poletni ligi NBA in sem tam odigral kar nekaj tekem. Košarko igram že vse življenje in tudi če, recimo, štiri mesece ne dobim priložnosti za igro, to vseeno ne pomeni, da sem pozabil vse, kar sem se do zdaj naučil.

Na parketu je očitno, da vlivate samozavest tudi soigralcem. Jasno je, da bo vloga vodje to pot pripadla vam. Ste na to pripravljeni?

Od tega nikakor ne bežim. Upam samo, da mi bodo fantje sledili in da bomo na evropskem prvenstvu naredili dober rezultat.

Sta o tem kakšno rekla tudi z Zdovcem?

Nič nisva govorila o tem. A sami vidite, da so na tekmah akcije nekako usmerjene k meni, da dobim žogo in nato poskušam nekaj ustvariti. Se pravi, da prodrem, vržem ali pa poiščem soigralce. Tu sem, da igram svojo igro, da po najboljših močeh pomagam reprezentanci in poskušam narediti soigralce še boljše.

Reprezentanca je letos precej okrnjena in spremenjena. Vas novinci kdaj prosijo za kakšno pomoč?

Imamo kar nekaj mladih novincev, ki hočejo napredovati in so sila ambiciozni. Moram priznati, da jih je kar lepo opazovati, saj v njih vidim sebe. Na tak način sem namreč tudi sam prišel v reprezentanco in točno vem, kako jim je. Poskušam jim pomagati po najboljših močeh, da se čim prej vklopijo v ekipo.

Vas klubsko dogajanje kaj obremenjuje?

Kar se je zgodilo, se je. Liga NBA je posel. Nikoli ne veš, kje boš jutri igral. Miami me je moral menjati, ker sem imel kar veliko pogodbo. Poslali so me v Boston, ki me bo po vsej verjetnosti odpustil, a tudi glede tega ni še vse odločeno. Ne glede na razplet pa si želim ostati v ligi NBA.

Imate ponudbe kakšnih drugih moštev NBA?

Nekaj pogovorov je, a za to skrbi moj agent. Sam sem z glavo povsem pri reprezentanci in hkrati verjamem v pozitiven razplet dogodkov glede kluba.

Gojite do Miamija kaj zamer?

Je, kar je. Poslali so mi elektronsko sporočilo, da se mi zahvaljujejo za vse in da me niso nameravali menjati, a da so okoliščine pripeljale do tega. Ne zamerim jim ničesar. Dali so mi samo dodatno motivacijo. Sedaj sta v ligi NBA že dve moštvi, proti katerima komaj čakam, da igram.

Koliko vam je sodelovanje v poletni ligi pomagalo pri pripravljenosti?

Pomagalo mi je v smislu, da sem šel v Miami že kar nekaj dni pred začetkom poletne lige, tako da sem imel čas za trening. Poskušam razširiti svoj repertoar in čutim, da napredujem iz leta v leto, kar je najpomembnejše.

Po prihodu iz ZDA in pred priključkom reprezentanci ste imeli tudi nekaj časa za oddih. Je pripravljenost v tem času kaj padla?

Ker 20 dni nisem delal prav nič, je pripravljenost malo padla. Zato sem rabil tudi malo vaj za kondicijo. Še vedno nisem na tisti ravni, ki si jo želim, a nisem daleč. Nekaj časa bom rabil tudi, da se privadim na obrambo, saj se v ligi NBA igra povsem drugače.