Koktajl ima tudi zgodbo o nastanku. Imenuje se po županu burgundskega mesta Dijon Felixu Kiru. Ta je koktajl ponujal na uradnih županskih sprejemih. Ker je rad promoviral lokalne sestavine, se je odločil za ribezov liker. To pijačo so že prej mešali z vinom, a so za to uporabljali rdeče vino. Med drugo svetovno vojno pa so Nemci pobrali vse rdeče burgundsko vino, tako da je inovativni župan pač porabil belo vino, ki ga je bilo na pretek. Obstaja pa tudi druga legenda o nastanku: župan naj bi belo vino namesto rdečega uporabil zato, ker je bila neka letina belega vina res slaba in se ga je lahko pilo le z dodatkom sladkega likerja. Ribezov liker je bil znan že prej, a je šele z županom Kirom postal obvezna oprema francoskih kavarn in barov.

Koktajl kir ima poleg originalne veliko oblik. Lahko ga mešajo s sirupom iz murv ali breskev. V nekaterih oblikah namesto vina uporabijo mošt. Mešanica ribezovega likerja in šampanjca pa se imenuje kir royal.