Jed izhaja iz Peruja. O njenem nastanku pa je mnogo različnih teorij. Po eni naj bi bila popularna med ljudstvom Moche, ki je pred 2000 leti živelo na obalah Peruja. Namesto limone so za mariniranje uporabljali sok pasijonk. Podobno jed so stregli tudi Inki. Druga teorija o nastanku jedi trdi, da so jed v Ameriko prinesli Mavri iz Granade in naj bi imela svoj izvor v arabskem načinu hladnega kuhanja ribe v kisu. Jed naj bi tako nastala v času osvajalcev v Limi, od koder naj bi se razširila po Južni Ameriki ter se razvijala v mnogo različnih lokalnih različic. Tretja teorija pa trdi, da se je ceviche v Južno Ameriko razširil z južnopacifiških otokov, kjer zares poznajo skoraj identično jed. Ne glede na izvor je ceviche perujska nacionalna jed.

Iz cevicha pa nastane še ena jed oziroma pijača. Tekočino, ki ostane po mariniranju rib, Perujci spremenijo v tigrovo mleko. Mnogi ga spijejo kar s krožnikov, lahko pa ga servirajo v kozarčkih. Bilo naj bi zdravilo za mačka, če pa je pomešano z vodko, je odličen aperitiv.