Po prevzemu Elana je mogoče pričakovati, da bo VR Capital, največji ruski sklad tveganega kapitala, prevzel tudi žirovsko Alpino.

Medtem ko nam je več virov zatrdilo, da se ruski sklad zanima za nakup terjatev od Družbe za upravljanje terjatev (DUTB) do Alpine, eden od njih pa celo, da naj bi bil posel v kratkem sklenjen, so na slabi banki na vprašanje, zakaj terjatev do Alpine ne poskušajo prodati na podlagi javnega razpisa, odgovorili, da ne vodijo postopka za prodajo družbe.

Diverzificirani proizvodni programi Elana in Alpine

Ideje o povezovanju obeh družb so nastale že v prejšnjem desetletju, potem ko je krog, zbran okoli Branka Podpečana, sina nekdanjega predsednika upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe Milana Podpečana, prevzela Alpino. S tem pa idej o povezovanju še ni bilo konec. Za nakup Alpine in Elana se je v letih 2013 in 2014 zanimal norveški finančni sklad Holta. Ta ima v lasti več športnih blagovnih znamk, med drugim Bjorn Daehlie (Daehlie je bil prejemnik osmih olimpijskih medalj v smučarskih tekih), vendar svojih načrtov na koncu ni uresničil.

Tako Alpina kot Elan imata sicer dokaj diverzificirane proizvodne programe. Razen smuči Elan proizvaja še plovila, opremo za telovadnice in vetrne elektrarne. Po drugi strani Alpina izdeluje modno in športno obutev. Slednja obsega obutev za tek na smučeh in alpsko smučanje ter obutev za pohodništvo in gorništvo. V primeru prevzema Alpine, za nakup katere naj bi se zanimal tudi Rossignol, lahko pričakujemo, da bi VR Capital po zgledu tujih proizvajalcev zimske športne opreme tesno prepletel športno divizijo Alpine in zimsko divizijo Elana.

V primerjavi z Elanom ima Alpina, ki v celotni skupini združuje 12 podjetij, že vrsto let večji del proizvodnje na treh lokacijah v tujini: BiH, Romuniji in Kitajski. Medtem ko ima Alpina več distribucijskih družb v državah nekdanje Jugoslavije, Ukrajini in ZDA, ima Elan distribucijska podjetja v Nemčiji, Švici, Kanadi in ZDA.

V študiji, ki so jo pred leti izvedli v Elanu, je bilo ugotovljeno, da bi povezava Elana in Alpine prinesla učinkovitejši nastop na tujih trgih, boljši pogajalski položaj do velikih trgovcev in večjo ekonomijo obsega na nabavnem področju. Možnosti sodelovanja naj bi obstajale tudi pri tržnih poteh, racionalizaciji distribucije in podobno. Večjih sinergijskih učinkov pa povezovanje med družbami ne bi prineslo, je ugotovila študija.

Medtem ko so Elanovi nadzorniki sredi leta 2008 povezovanje z Alpino, pri čemer je bilo takrat določeno, da se bo Elanova navtična divizija združila s Seawayem, podprli, so ga kmalu nato v Kapitalski družbi zaustavili. Namesto da bi se Elan, ki se je takrat kljub 10-milijonski državni finančni injekciji leta 2007 spopadal s finančnimi težavami, združil z Alpino, so ga državni lastniki ponovno dokapitalizirali z 10 milijoni evrov. Ravno to dokapitalizacijo je evropska komisija na podlagi prijave Elanovega nemškega konkurenta Völkla opredelila kot nedovoljeno državno pomoč.

Smuči in čevlji pod eno streho

Združitev Elana in Alpine bi pomenila, da bi se povezali družbi, ki imata komplementarne izdelke. Smučke s pripadajočimi smučarskimi čevlji izdelujeta tudi Salomon in Atomic, ki sta del finskega koncerna Amer, v katerem izdelajo vsako tretjo smučko na svetu. Mimogrede, v finsko skupino se uvrščata tudi v Sloveniji manj poznani znamki smuči Dynamic in Volant. Eden od svetovnih gigantov je ameriški konglomerat Jarden, ki ima v lasti trženjski znamki K2 in Völkl. Na začetku letošnjega leta je Jarden prevzel italijanskega proizvajalca smučarske opreme Dalbello. Ta je v preteklosti skupaj z Elanom na ameriškem trgu prodajal smučarsko opremo. Smuči in smučarske čevlje pod isto blagovno znamko izdeluje tudi avstrijsko-nizozemska družba Head, medtem ko ima Rossignol v lasti smučarsko znamko čevljev Lange. Rossignol je leta 2013 prešel iz lastništva avstralske finančne skupine Macquarie v last švedskega finančnega sklada Altor Funds.