Nekaj gneva lahko menda kulturni odjemalci nakažejo kar na račun 2Cellos, organizatorji so namreč krivdo zvalili tudi na Hauserja in Šulića. Umetnika sta se z zaporo menda strinjala, in če ne bi šlo za lastnika dveh z božanskim nektarjem maziljenih parov muzikaličnih rok, bi človek pomislil, da sta kar sama postavljala barikade, da bi odgnala še več oboževalcev. Ali so zaprli tudi celoten Pulj, ko sta glasbenika nastopila v tamkajšnji Areni, še preučujemo.

In medtem ko so se organizatorji nekaterim Ljubljančanom hiteli zahvaljevat, ker so za izjemne kulturne dogodke pripravljeni plačati vstopnino, so se drugim, »nepripravljenim« Ljubljančanom, v svojem odzivu pozabili opravičiti. Ljubljančanom so se pozabili opravičiti, ker jim jemljejo mesto. Ne govorim torej o dragih vstopnicah, ki so odkrit pokazatelj njihove »kulturne« logike poslovanja. Govorim o prikritih manifestacijah njihovih neoliberalnih metod. Tudi park Zvezda, ki je bil sprva odprt za socialno šibkejše in mimoidoče turiste, so lani menda zaprli prav zato, da bi v vrhunski kulturi lahko uživali tudi socialno šibkejši – za 5 evrov, stoje – namesto da bi ga ravno iz tega razloga pustili odprtega. A če kulturni kapital Ljubljančana danes presega debelino njegove denarnice, v času prireditev Festivala Ljubljana v mestu preprosto nima več kaj iskati. Kultura ga je že zapustila.

Festival Ljubljana ni ali ne bi smel biti mesto Ljubljana. V mestu, ki servilno služi le potrebam najbogatejšega festivala in najbogatejšega dela svojih prebivalcev, lahko uspeva zgolj kultura malomeščanstva. Mestu, ki se hvali z enim najlepših in najbolj akustičnih gledališč na prostem, je spodletelo, če niti zvoka, ki ne pozna ekonomije in leze čez plotove, noče ponuditi vsem svojim meščanom. Mesto, ki služi na račun najšibkejšega segmenta svojih stanovalcev, in mesto, ki pred svoje občane, ko si želijo kulture, postavlja zapore, četudi v isti sapi okoliškim stanovalcem, ki premnoge koncerte poslušajo proti svoji volji, govori o višjem javnem interesu, je pozabilo, da so mesto ljudje.