Ob začetku 24. združene mednarodne konference o umetni inteligenci (IJCAI) v argentinskem Buenos Airesu so strokovnjaki s področja umetne inteligence in drugi vidni člani znanstvenega in tehnološkega sveta objavili javno pismo, v katerem nasprotujejo razvoju vojaške umetne inteligence in avtonomnega vojaškega orožja. Med podpisniki so Microsoftov strokovnjak za umetno inteligenco Eric Horvitz, filozof Daniel C. Dennett, jezikoslovec Noam Chomsky, soustanovitelj Appla Steve Wozniak, ustanovitelj podjetja Tesla Elon Musk, fizik Stephen Hawking in mnogi drugi.

V pismu opozarjajo, da je tehnološko znanje danes že tako napredno, da bi avtonomna orožja, ki bi lahko izbirala tarče brez človeškega posredovanja, lahko postala realnost že v nekaj letih. Med najbolj znane poskuse izdelave tovrstnega avtonomnega orožja sodi ruski tank T-14 armata, ki je bil 9. maja letos predstavljen na paradi ob dnevu zmage v Moskvi. Tank trenutno ni povsem avtonomen, že zdaj od posadke zahteva zgolj sprejemanje ključnih odločitev, v prihodnosti pa naj bi se bil sposoben odločati tudi sam. Izrael uporablja raketni obrambni sistem »jeklena kupola«, ki je sposoben zaznati prihajajoče rakete in se odzvati nanje, podobno pa deluje tudi ameriški sistem falanga. Obstajajo tudi prototipi avtonomnih letal – ameriškega X-47B in britanskega taranis.

Kalašnikovke prihodnosti

Podpisniki javnega pisma so prepričani, da bi izdelava avtonomnega orožja predstavljala tretjo veliko revolucijo na področju vojskovanja, po smodniku in jedrskem orožju. Priznavajo, da bi avtonomno orožje lahko nadomestilo človeške vojake in s tem zmanjšalo število mrtvih, a bi po drugi strani lahko tudi znižalo vstopni prag za začetek vojne, kar bi lahko precej dvignilo število mrtvih civilistov.

Največjo nevarnost vidijo predvsem v relativni dostopnosti tehnologije za izdelavo avtonomnega orožja. S tem bi bila oboroževalna tekma z vojaško umetno inteligenco precej bolj razširjena od jedrske, saj slednja orožja zahtevajo težko dostopne surovine. Nadalje bi se zaradi lažje dostopnosti lahko poleg vojašnic velesil hitro znašlo tudi na črnem trgu, v rokah teroristov in diktatorjev. Slednji bi jih lahko uporabili tudi za nadzor in zatiranje civilistov. S tem v mislih podpisniki avtonomno orožje v pismu imenujejo kalašnikovke prihodnosti.

Ob tem priznavajo, da bi razvoj umetne inteligence, če bi se usmeril k pravim namenom, lahko na številne načine pomagal varovati življenje in civiliste med vojno. »Verjamemo, da ima umetna inteligenca velik potencial pomagati človeštvu na mnogo načinov ter da bi to moral biti cilj tega znanstvenega področja,« so zapisali v sklepu javnega pisma, a še enkrat dodali: »Začetek oboroževalne tekme z orožjem z umetno inteligenco je slaba zamisel, ki bi jo morali preprečiti s prepovedjo napadalnih avtonomnih orožij, ki niso pod človeškim nadzorom.«