Slovenska nogometna reprezentanca bo mikavno vstopnico za svoj tretji nastop na svetovnem prvenstvu iskala v kvalifikacijski skupini F. Njeni nasprotniki bodo Anglija, Slovaška, Škotska, Litva in Malta, so določili na sobotnem žrebu v Sankt Peterburgu. Cilj slovenske vrste je nastop v Rusiji 2018, kamor se bodo neposredno uvrstile prvouvrščene evropske reprezentance iz vsake skupine, drugo mesto pa prinaša dodatni kvalifikacijski tekmi.

Anglija nesporni favorit skupine F

Če primerjamo kakovost tekmecev v kvalifikacijah za prihajajoče evropsko prvenstvo 2016, ki jih bo izbrana vrsta sklenila to jesen, Slovenijo na poti v Rusijo glede na položaj na lestvici Fife čaka zahtevnejše delo. Slovenija na svetovnem nogometnem zemljevidu v konkurenci več kot dvesto držav trenutno zaseda 49. mesto. Anglija (9.), Slovaška (15.) in Škotska (29.) kotirajo višje, medtem ko sta brez realnih možnosti za podvig Litva (110.) in Malta (158.). Angleži so glede na vse okoliščine nesporni favoriti za prevzem prvega mesta v skupini F. Predvidevanja kažejo, da se bodo za drugo mesto pomerile predvsem Slovaška, Škotska in Slovenija. Četverica si na tekmah proti obstrancema Litvi in Malti ne bo smela privoščiti spodrsljajev, saj bi jih vsaka napaka oddaljila od ruskega izziva.

Slovenija je nedavno že igrala z Anglijo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in obakrat izgubila. Angleški selektor Roy Hodgson se veseli predvsem lokalnega obračuna s Škotsko, ki je tema številka ena na Otoku. »To bosta veliki tekmi, atmosfera bo sijajna. Z žrebom sem zadovoljen tudi zato, ker bomo potovali v prijetne kraje,« je povedal Hodgson, ki je bil ob junijskem obisku Ljubljane menda tako navdušen nad slovenskimi vrhunskimi vini, da je v domovino odnesel več buteljk. Zgodba Slovaške je zgodba o vzponu. Reprezentanca na lestvici Fife še nikdar ni bila uvrščena višje, njeni zadnji uspehi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo pa so hitro vzbudili zanimanje širše nogometne javnosti. Slovaška ima po šestih tekmah šest zmag, med drugim je na domačem igrišču premagala tudi nekdanje svetovne prvake Špance. Škotska tudi zaradi stila igre sodi v razred neugodnih tekmecev za Slovenijo. Na dosedanjih treh tekmah sta se nasprotnika dvakrat razšla z remijem, enkrat so zmagali Otočani.

Brez odziva slovenske delegacije

Slovenijo so na žrebu v Sankt Peterburgu zastopali predsednik nogometne zveze Aleksander Čeferin, generalni sekretar Aleš Zavrl in vodja projektov Ilija Kitić. Kot smo že poročali, v delegaciji presenetljivo ni bilo selektorja Srečka Katanca, kar sproža nekaj pomislekov o nadaljevanju Katančeve ere na slovenski klopi. Ni nepomembno, da se bo Katancu še pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo iztekla pogodba z nogometno zvezo, minuli konec tedna pa v medijih sploh ni želel komentirati žreba. »Selektor za izjave ni na voljo, saj je povsem osredotočen na nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo,« so sporočili iz nogometne zveze.

Odziv je nenavaden, saj Katanec ni edini selektor, ki mu bo kmalu potekla pogodba. Podoben status ima tudi njegov angleški kolega Hodgson, ki se je kljub vsemu udeležil žreba v Sankt Peterburgu in pred kamerami analiziral možnosti Anglije v skupini F. Ob koncu je celo dodal, da bi bil »navdušen, če bi dobil novo priložnost na klopi angleške reprezentance«, otoški mediji pa že poročajo, da se bo Hodgsonova želja najverjetneje uresničila. Presenetljivo je tudi dejstvo, da iz Nogometne zveze Slovenije niso poslali nikakršne izjave za javnost v povezavi z dogajanjem na žrebu. Komentiranju so se izognili vsi trije člani slovenske delegacije.