Čeprav sta od spektakularnega žreba minila že skoraj dva dneva, ni bilo še nobenega uradnega odziva z jasnim mnenjem političnovodstvenih struktur NZS, ki so jih v Sankt Peterburgu predstavljali predsednik Aleksander Čeferin, generalni sekretar Aleš Zavrl in vodja projektov Ilija Kitić, ali strokovnega dela, ki pa v Rusijo sploh ni odpotoval. Srečko Katanec je ostal doma z uradnim pojasnilom, da želi biti osredotočen na zaključni kvalifikaciji za evropsko prvenstvo, zato tudi ni hotel komentirati žreba, ampak je bila njegova delovna obveznost ogled derbija slovenske lige Domžale – Maribor. Bil je eden redkih selektorjev, ki jih v Rusiji ni bilo, zato se upravičeno pojavljajo ugibanja, da ga projekt Rusija 2018 sploh ne zanima in bo Sloveniji pomahal v slovo. Pogodbo z NZS ima do konca kvalifikacij oziroma zaključnega turnirja, če se Slovenija nanj uvrsti. Pravo nasprotje je njegov 67-letni tekmec na klopi Anglije Roy Hodgson, ki bo navdušen, če bodo v angleški zvezi želeli, da vodi reprezentanco tudi v kvalifikacijah za SP 2018.

Favorit kvalifikacijske skupine je Anglija, ostalim reprezentancam bi bila Slovenija lahko konkurenčna v boju za drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije. Težava utegne nastati, ker Slovenijo čaka menjava uspešne generacije, ki je dosegla predčasni vrhunec kariere z nastopom na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki 2010.

Z žrebom so najbolj zadovoljni slovenski turistični delavci. Obetata se invaziji navijačev Anglije in Škotske, ki množično spremljajo svoje ljubljence na gostovanjih in so zelo zaželeni gostje – zlasti v gostinskih lokalih.