Se strinjate, da je Maribor na prvi tekmi igral slabše od pričakovanj, Astana pa malo bolje?

Maribora v zadnjem času nisem veliko gledal, medtem ko Astano poznam. Ta lahko igro še nadgradi. Njeni glavni aduti niso igrali. Maribor me ni navdušil, lahko pokaže precej boljšo igro, prav tako njegovi posamezniki. Ni bilo igralcev, ki bi poskrbeli za dodano vrednost, kot jim je to uspevalo lani, zato sem bil malo razočaran. A ne smemo pozabiti, da je Maribor šele začel sezono, medtem ko je Astana sredi sezone.

Kdo so glavni aduti Astane?

Eden glavnih je Foxi Kethevoama. Bil je najboljši strelec kazahstanske lige, igra na položaju ofenzivnega vezista ali krila, v Mariboru pa je prišel v igro ob koncu. Ne smemo pozabiti, da na prvi tekmi za Astano ni igral prvi vratar Nenad Erić, ker je bil poškodovan. Še vedno ni povsem pripravljen. Imel je hematom na stegnenici in mora počivati. Mislim, da ga trener ne bo postavil v prvo enajsterico. Zaradi pritiskov pa bo verjetno igral Kethevoama. Vsi so mnenja, da je ravno on na prvi tekmi manjkal Astani. Morda bodo zamenjali tudi napadalca. Verjetno bo od prve minute igral Junior Kabananga.

Menda je Erić zelo kakovosten vratar. Bi lahko preprečil gol, ki ga je na prvi tekmi dosegel Marko Šuler?

Šuler je zelo dobro zadel žogo, ki je šla v gol ob vratnici, zato bi tudi kakšen drug vratar težko obranil ta strel. Krivec za zadetek je bil Kolumbijec Roger Canas, ker Šulerja ni pokril. Bi pa Erić dal ekipi drugačen impulz. Izbijanje bi bilo drugačno, Astana bi hitreje začenjala protinapade. Ko imaš dobrega vratarja, ta daje stabilnost celotni ekipi. To bilo vidno pri Astani.

Na prvi tekmi sta se izkazala Georgi Žukov in Patrick Twumasi.

Twumasi se je nekajkrat lepo prebil po levi strani, a potem ni bilo pravega zaključka. Če to prvino izboljša, kar se zna zgoditi, saj je vajen terena v Astani, bo treba paziti nanj. Na drugi strani bo hiter tudi Kethevoama, ki še ni pokazal vsega. Žukova pred prvo tekmo nismo pričakovali v začetni enajsterici. On je na kazahstanskem prvenstvu igral, ker mora po pravilih nastopiti en mladi igralec. Izpolnil je trenerjeva pričakovanja. Bil je eden boljših.

Kakšna je umetna trava v Astani?

Že prej je bila moderna, pred to sezono je še bolj, saj so jo spet zamenjali. Gre za najnovejši tip umetne trave. Ni bistvene razlike v primerjavi z naravno travo, kakršno imamo pri nas. Pred tekmo jo polijejo, zato je žoga zelo hitra. Veliko prilagoditve Maribor ne bo potreboval. Tudi stadion je dober, pozimi ga zaprejo s streho, zdaj je odprt.

Klub je zgrajen umetno, s podporo države?

Vsi klubi imajo podpore države. Predsednik Nursultan Nazarbajev daje veliko sredstev vsem športnikom. Ustanovil je klub Astana, pod katerega spadajo tudi drugi športi. Hoče narediti reklamo za Kazahstan. V nogomet vlaga veliko denarja.

Ker imajo veliko naravnih bogastev…

Imajo nafto, plin, različne rude, zlato, v Kazahstanu je ruska vesoljska postaja Bajkonur…

Kazahstanski novinar nam je dejal, da živijo bolje kot pred petimi leti. To drži ali je bolje predvsem za lastnike kapitala?

Država se razvija. Z naravnimi viri se odpirajo poslovne možnosti, odpirajo se delovna mesta. Tako raste gospodarstvo, ljudje pa živijo bolje. Astana je kot Dubaj.

Vam je bilo všeč življenje v Kazahstanu?

Moral sem se privaditi. Vsako leto je bilo nekaj novega, boljšega, zato sem se privajal lažje. Ljudje so zelo gostoljubni. Z nogometnim klubom sem veliko potoval, spoznal veliko mest. Bilo mi je lepo. Veliko sem doživel in spoznal nove prijatelje. V Evropi imamo izkrivljeno predstavo o Kazahstanu. Če se bo tako razvijal še naprej, bo to država prihodnosti.

Pravite, da ste doživeli zanimive stvari. Na primer?

V prvem letu, ko sem bil tam, smo šli velikokrat na jezero, kjer je cela ekipa lovila rake. Takoj smo jih skuhali in pojedli. To je bil lep dogodek. Tako smo se družili po tekmah in poskusili njihovo jed, ki je zelo okusna. Tipična jed je, na primer, tudi bejsbermak, konjsko meso in govedina v testu. Jedo tudi veliko ovčjega mesa. Večinoma je na krožniku meso.

Kakšne načrte imate zdaj?

Doma sem, kajti imel sem težave z vizo. Če bomo to rešili, se bom morda v zimskem prestopnem roku vrnil v Kazahstan. Pol leta moram igrati kje drugje ali počakati.

V Sloveniji?

Tudi ta možnost obstaja.

Veljali ste za velik talent, bili član Bayerna. Potem se ni izteklo po željah.

Ko bi moral podpisati profesionalno pogodbo, sem si strgal križne vezi v kolenu, poškodoval sem si še zunanji meniskus in hrustanec. Nekateri zdravniki so mi napovedovali konec kariere, zato sem lahko vesel, ker še vedno igram. Druga plat je, da sem se naučil veliko jezikov, spoznal druge kulture, kar je dobra popotnica za prihodnost. Na kariero ne gledam le s športnega in zvezdniškega vidika. Vsak bi želel igrati v Bayernu, a šport je nepredvidljiv. Pomembna je tudi sreča, pa trenerji, menedžerji… Vse se mora iziti idealno, če želiš igrati v najboljših klubih. Mogoče sem za vse ostalo kriv tudi sam. Sem pa ostal v nogometu, kar je najpomembneje.

Verjetno je bilo najtežje takoj po poškodbi…

Gledal sem druge, kako so igrali, sam sem bil pa na berglah. Potem sem se začel učiti hoditi kot majhen otrok. Psihično ni lahko. Še posebej, če si daleč stran od družine. Toda če imaš dovolj močno voljo, se vrneš.