»Trenutno načrtujemo približno 30 milijonov evrov vreden projekt rekonstrukcije centralne čistilne naprave za odpadne vode v petem največjem ruskem mestu Nižni Novgorod, z več kot 1,2 milijona prebivalcev,« je razkril Janez Škrabec, direktor in solastnik družbe Riko. Njegova družba večino prihodkov ustvari z inženiringom, dobavo opreme za avtomobilske tovarne ter gradnjo centrov za ravnanje z odpadki. Lani je imel Riko več kot 144 milijonov evrov prihodkov in več kot 4,1 milijona dobička.

Po propadu največjih slovenskih gradbenih družb se uvršča med največje igralce v slovenskem gradbeniškem sektorju, Med vsemi podjetji iz te panoge največ prihodkov ustvari v tujini, predvsem Rusiji, Ukrajini ter Belorusiji, kjer je nedavno sklenil 100 milijonov evrov vreden posel gradnje hotela Kempinski in poslovno-stanovanjskega kompleksa ob njem.

»Ruski trg je eden bolj perspektivnih, obeta z dobrimi mnogimi priložnostmi ter z visoko dodano vrednostjo. Krizno dogajanje ga je resda zaznamovalo, vendar so njegove regenerativne sposobnosti odlične. Zato ostajamo v slovensko-ruskem poslovnem svetu optimistični in pričakujemo, da se bo našla ustrezna rešitev spora med Rusijo in Ukrajino, ki nam bo omogočila nadaljnje razvojne priložnosti na tem območju,« je povedal Škrabec pred današnjim srečanjem z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem in predstavniki dvajsetih najpomembnejših podjetij, ki sodelujejo z ruskim trgom. Tema pogovora bodo prav trenutno poslovanje v luči ukrajinske krize in aktivnosti zunanjega ministrstva na področju gospodarskega sodelovanja z Rusijo.

Priložnost tudi za proizvajalce hrane

Po mnenju analitikov imajo dejansko vse panoge v Rusiji možnost za rast. »Le pri surovinskih zgodbah (nafta, plin) in pri jeklarjih je težko konkurirati, saj slovenska podjetja nimajo ne znanja in ne tehnologije, da bi delovala na tem področju, seveda tudi surovinskih virov ne. Tamkajšnje trgovske verige še naprej beležijo rast v povprečju od 15 do 25 odstotkov na leto, kar pomeni, da bi do posla lahko prišli na primer naši proizvajalci hrane ali pa proizvajalci izdelkov za osebno higieno. Kljub neugodni demografski sliki je za zdaj dobro stanje tudi v farmaciji. Potrebe po zdravilih se namreč kljub stagniranju rasti števila prebivalcev zaradi staranja vseeno povečujejo. Gradbeništvo je v razmahu, a se tudi zaradi visoke obrestne mere kreditna aktivnost bank krči, zato bo treba počakati na bolj ekspanzivno delovanje monetarne politike ruske centralne banke,« analizira Miha Mihalj, upravljalec v družbi Alta Skladi.

Po pričakovanjih se bo rusko gospodarstvo stabiliziralo; seveda pod pogojem, da ne bo prišlo do novega spora z Ukrajino. Sankcije Zahoda bodo veljale še prihodnjih šest mesecev, kar bo podaljšalo težave ruskega finančnega sektorja in nekaterih njihovih največjih podjetij, ki imajo zaradi tega omejen dostop do zadolževanja na evrskem in dolarskem trgu.

Ruski trg bo v drugi polovici letošnjega leta odvisen tudi od gibanja cene nafte. Če se bo cena nafte v drugi polovici letošnjega leta gibala na višjih ravneh, bi to lahko pozitivno vplivalo tudi na rast ruskega gospodarstva.

Tamkajšnja centralna banka je v zadnjih mesecih ustrezno posredovala na deviznem trgu in ohranja stabilen rubelj, v zadnjem času pa ponovno kupuje ameriške dolarje. Problem pa še vedno ostaja inflacija, ki se bo, pravi Mihalj, morala krepko znižati, da bi lahko ruska centralna banka nadaljevala nižanje svoje ključne obrestne mere, ki znaša še vedno visokih 11,5 odstotka. Vodilna figura v Rusiji ostaja predsednik Vladimir Putin; kljub sankcijam in trenjem z Ukrajino ni izgubil podpore ruske elite in državljanov.