Izgradnja kompleksa, ki ga bo Riko gradil v Minsku, bo prispevala k nadaljnjemu razvoju hotelske dejavnosti najvišjega ranga in dal nov zagon turistični dejavnosti v kategoriji visokega poslovnega hotelskega standarda, najvišjega doslej v Minsku in Belorusiji, so zapisali v Riku.

Hotel Kempinski bo imel skoraj 23.000 kvadratnih metrov površin, stanovanjske enote nekaj več kot 14.000 kvadratnih metrov, poslovni prostori se bodo raztezali na 15.000 kvadratnih metrih, medtem ko bodo zgradili tudi 23.000 kvadratnih metrov parkirišč in pomožnih prostorov.

Podjetje Riko je sicer na beloruskem trgu prisotno že desetletje, zaupanje investitorjev pa si je pridobilo predvsem s konkurenčno ponudbo, fleksibilnostjo poslovnega ustroja ter z mnogimi referencami, med katerimi velja predvsem izpostaviti izgradnjo Hotela Peter I. v centru Moskve ter gradnjo transformatorskih postaj v Minsku, poudarjajo v podjetju. Ob tem pa dodajajo, da bodo v izvedbo gradnje omenjenega kompleksa vključili tudi slovenske partnerje, tako v procesu izgradnje kot pri dobavi opreme.

Pri gradnji hotela v Minsku bo posel tudi za slovenske banke

Investitor projekta je družba Elite Estate JLCC, arhitekturno rešitev pa je prispeval moskovski arhitekturni biro SPEECH LCC. Rok za izgradnjo hotela je konec leta 2013, izgradnja stanovanjskega in poslovnega dela kompleksa se mora zaključiti pred koncem leta 2014.

Investitor bo zagotovil več kot polovico lastnih sredstev, potrebni kredit pa mu bo dodelil konzorcij mednarodnih bank z zavarovanjem kreditnih rizikov s strani SID banke kot agenta slovenske države. Današnje Finance pa poročajo, da bodo posel pri financiranju gradnje hotela dobile tudi slovenske banke, saj bo konzorcij slovenskih in tujih bank na čelu z NLB dal Sberbank Belorusija 48 milijonov evrov osemletnega posojila.

Finance še poročajo, da se bodo za 40 odstotkov poslov pri gradnji hotela lahko potegovala slovenska podjetja, 15 odstotkov poslov bodo dobila beloruska podjetja, drugo pa podjetja iz tretjih držav.