Slovenski turisti ne bodo nikoli Nicole Scherzinger, ki je prejšnji teden uživala na otoku Mikonos. Medtem ko si je ameriška pevka po poročanju spletnega portala 24ur na grških tleh privoščila tudi nepozabno rojstnodnevno zabavo, slovenski dopustniki v državi, v kateri en milijon družin zaradi visoke brezposelnosti živi od ene same pokojnine, hirajo. V trgovinah, restavracijah in na bencinskih črpalkah ne morejo plačevati z bančnimi karticami, temveč izključno z gotovino, banke so zaprte, bankomati pa povečini prazni. Poleg tega lahko v svoja vozila in najete hidroplane natočijo za zgolj 30 evrov goriva. »Če nimaš pri sebi gotovine, lahko ostaneš brez vsega,« so turisti pred dnevi v najbolje gledani informativni oddaji v državi opozorili na apokaliptične razsežnosti varčevalnih ukrepov, zaradi katerih se je število Grkov pod pragom revščine povečalo za 98 odstotkov.

Ker je situacija v Grčiji, predvsem pa na tamkajšnjih otokih, kamor se zatekajo tudi begunci z Bližnjega vzhoda in Afrike, povsem nepredvidljiva, se bo vodstvo sindikata slovenskih turistov že v prihodnjih dneh sestalo s predstavniki grških oblasti, da jim predstavi svoje zahteve. »Ali moramo res gledati vso to revščino, solze, proteste in zaprte trgovine s spominki? Glede na to, da so v Sloveniji neto plače od leta 2010 zrasle za šest odstotkov, v Grčiji pa padle za dobrih osemnajst odstotkov, nas morajo upoštevati. V nasprotnem primeru bomo zahtevali znižanje cen vseh turističnih storitev,« so neomajni v SSTG. Ob tem dodajajo, da bo sindikat deloval v skladu z neoliberalnimi načeli, glede na veliko število slovenskih maturantov in absolventov, ki žurajo na grških plažah, pa ne bodo pozabili niti na medgeneracijsko sodelovanje. »Skupina Kingston mora nadaljevati svojo pot. Z evri ali z drahmami, to za nas v tem trenutku ni pomembno,« je v teh dneh slišati na Kreti.

V sindikatu slovenskih turistov v Grčiji so se po včerajšnjem referendumu še posebej zahvalili vsem medijskim hišam v domovini, ker v tako težkih časih za grški narod niso pozabile na svoje rojake, ki so na začasnem oddihu v tujini.