Čeprav bo zaradi pravil v košarkarski ligi NBA pogodba lahko uradno podpisana šele 9. julija, 29-letni Ljubljančan Goran Dragić že velja za daleč najbogatejšega slovenskega športnika vseh časov. Odkar je leta 2008 kot 45. izbor nabora prišel v NBA, je v sedmih dozdajšnjih sezonah skupno zaslužil »le« 36,7 milijona evrov (vsi zneski so bruto). V prvi sezoni 2008/09 je kot član Phoenix Suns igral za 1,5 milijona evrov, v naslednji pa v dresu istega kluba za 1,7 milijona.

Nato je dve sezoni nosil dres ekipe Houston Rockets in v sezoni 2010/11 zaslužil 1,8 milijona evrov, v naslednji pa 1,9. Po vrnitvi v Phoenix sta mu sezoni 2012/13 in 2013/14 prinesli po 6,8 milijona evrov zaslužka, enak znesek pa je na njegov račun kapnil tudi v minuli sezoni, ko je del sezone že igral v Miamijevem dresu. To pomeni, da bo Goran Dragić, če ne bo prej prekinil petletne pogodbe z Miamijem, torej do leta 2020, v dvanajstih sezonah zaslužil skoraj 109 milijonov evrov. »Vem le, da sem trdo delal, da sem prišel do tega, čeprav sem bil že z dozdajšnjimi dosežki in pogodbami preskrbljen. A priznam, da vseeno godi, ko človek sliši takšne vsote. To še posebno velja za ameriški prostor, kjer te pogosto cenijo predvsem po višini pogodbe,« priznava Goran Dragić.

S prvega mesta med slovenskimi športniki z najdonosnejšimi pogodbami je Goran Dragić izrinil stanovskega kolega Radoslava Nesterovića, ki je v ligi NBA igral kar enajst sezon. Med letoma 2003 in 2006 je bil tudi član ekipe San Antonio Spurs, s katero je leta 2005 postal prvak lige NBA, njegova letna pogodba pa je znašala 7,5 milijona evrov. Po neuradnih podatkih naj bi Nesterović med profesionalci zaslužil več kot 45 milijonov evrov. Tudi Beno Udrih, trenutno član Memphisa v ligi NBA, je imel svoj čas zelo donosno pogodbo – 6,5 milijona evrov na leto (lani je zaslužil slabih 1,9 milijona evrov), v približno enakem časovnem obdobju kot Nesterović pa je dvakratni prvak lige NBA v dresu San Antonia (2005, 2007) doslej zaslužil že skoraj 40 milijonov evrov.

Boshu 20 milijonov evrov na leto

Zanimivo je, da je med sedmimi slovenskimi športniki z najdonosnejšimi zdajšnjimi ali nekdanjimi pogodbami kar šest košarkarjev. Na vrhu je Goran Dragić, sledi mu Radoslav Nesterović, četrti je Beno Udrih, peti Saša Vujačić (4,8 milijona evrov na leto), šesti Primož Brezec (2,5), sedmi pa Boštjan Nachbar (2,2; enako letno plačo naj bi imel tudi Samir Handanović, nogometni vratar Interja iz Milana). Med košarkarske bogataše, povezane z NBA, se je torej uspelo vriniti le hokejistu Anžetu Kopitarju, članu moštva Los Angeles Kings v ligi NHL, ki bo za sedemletno zvestobo dvakratnim dobitnikom Stanleyjevega pokala (2012, 2014) prejel okoli 43 milijonov evrov.

Dragić bi sicer lahko v pogajanjih z Miamijem iztržil kar 100 milijonov dolarjev (90 milijonov evrov), a je bil pripravljen na kompromis, na osnovi katerega bo imel klub več manevrskega prostora za pogajanja s prvim zvezdnikom Dwyanom Wadom, čigar lanska plača v Miamiju je znašala 16,8 milijona evrov. A niti Dragić niti Wade ne bosta v prihajajoči sezoni najbolje plačana Miamijeva košarkarja, ampak bo to njun soigralec Chris Bosh, čigar letna plača znaša kar 20 milijonov evrov.

Dogovor, ki ga je Dragić sklenil že prvi dan tržnice v NBA, je bil rekorden samo en dan. Že včeraj je za novo »denarno bombo« poskrbel Kevin Love, član moštva Cleveland Cavaliers, ki je v letošnjem velikem finalu lige izgubil proti ekipi Golden State Warriors. Love (kar v prevodu pomeni ljubezen), ki je po minuli sezoni postal prost igralec, bo za nadaljnjo petletno ljubezen s Clevelandom dobil dobrih 99 milijonov evrov (110 milijonov dolarjev) ali skoraj 20 na sezono. Za enak znesek in dolžino pogodbe kot Dragić se je včeraj dogovoril tudi Kawhi Leonard (San Antonio Spurs), za le malce manjši znesek (77 milijonov evrov za pet let) pa se je z aktualnim prvakom lige NBA, Golden State Warriors, dogovoril Draymond Green.

Davis napovedal svoj rekord

Toda če gre verjeti njegovim zapisom na družabnih omrežjih, bo novi zaslužkarski rekorder v ligi NBA (vsaj začasno) postal Anthony Davis, zvezdnik New Orleansa. Za petletno pogodbo naj bi od kluba, ki se je včeraj dogovoril tudi s Turkom Omerjem Asikom (54 milijonov evrov za pet let), dobil neverjetnih 126 milijonov evrov oziroma več kot 25 na sezono. Ker se je tržnica v ligi NBA šele dobro začela, na seznamu potencialnih (starih in novih) košarkarskih bogatašev pa je še veliko igralcev, se obeta dolgo in vroče poletje.

Zneski so že zdavnaj prešli meje normale, čeprav obstaja tako imenovani salary cap (v prostem prevodu: plačilna kapica), ki vsaj delno omejuje višine letnih plač za igralce. Plačilna kapica je bila v minuli sezoni postavljena pri 56,8 milijona evrov, po neuradnih informacijah – uradni podatek bo vodstvo lige NBA objavilo 9. julija – pa naj bi v novi presegla 60 milijonov. Še občutnejše povečanje sredstev, namenjenih plačam za igralce, se obeta v sezoni 2016/17. Liga je podpisala novo in zelo donosno pogodbo za televizijske pravice, ki naj bi plačilno kapico premaknila na 80 milijonov evrov, tako imenovani luksuzni davek pa naj bi bil pri 97 milijonih. A to ni končna številka, saj naj bi plačilna kapica v sezoni 2017/18 dosegla že neverjetnih 90 milijonov evrov. Nesramno visoke plače igralcev pa verjetno ne bodo bistveno spremenile podatka, da kar 60 odstotkov košarkarjev najkasneje v petih letih po koncu kariere bankrotira.