Zarota koprske občine

V Obalnem društvu proti mučenju živali so na zadnji junijski dan, ko jim je potekla pogodba o upravljanju, vrnili ključe zavetišča, čeprav so jih v koprski mestni občini zahtevali že prej – zaradi veterinarske inšpekcije, ki je zavetišču pred tremi tedni z odločbo (ki sicer še ni pravnomočna) prepovedala opravljanje dejavnosti. »Ob kontrolnih pregledih junija je bilo ugotovljeno, da je s 1. junijem potekla pogodba med Obalnim društvom proti mučenju živali in veterinarsko ambulanto o opravljanju veterinarskih storitev za Zavetišče za zapuščene živali Sv. Anton. Poleg tega v društvu niso izvršili vseh odrejenih ukrepov iz lanskega rednega pregleda. Zato je bila zavetišču izdana odločba o prepovedi sprejemanja novih živali in odrejena oddaja vseh živali v zavetišču,« so pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

A dosedanja vodja zavetišča in predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andreja Bogataj Krivec pravi, da gre za zaroto, ki so jo skovali na koprski mestni občini, saj je inšpekcija vedela, da so ravno v fazi sklepanja nove pogodbe z veterinarsko ambulanto. »Ker se občinarjem ni izšel načrt, da bi v vseh treh občinskih svetih sprejeli sklep, ki bi omogočil oddajanje zavetišča v upravljanje Komunali Koper brez javnega razpisa, so pač ubrali drugačno pot – prek veterinarske inšpekcije, ki je iskala dlako v jajcu in jo tudi našla,« je prepričana Bogataj-Krivčeva.

Za živali formalno skrbi komunala

Ker je trenutno zavetišče v Dvorih zaprto, koprska občina urgentno službo za zapuščene živali zagotavlja prek komunale. Na koprski občini pravijo, da lahko občani ob vsaki uri pokličejo na številko 112 ali na brezplačno številko 080 8849. A Bogataj-Krivčeva pravi, da če se kje najde kakšen zavržen pes, iz centra za obveščanje še vedno kličejo njih, ker imajo pač še veljavno pogodbo. »Odkar formalno ne upravljamo več zavetišča, smo poskrbeli za povoženega psa in tri izgubljene, pobrali smo tudi šest mačk. Prav zanima me, koliko živali so oskrbeli v komunali v tem času,« se retorično sprašuje bivša šefinja zavetišča, ki kljub ponudbam s komunalo ne namerava sodelovati. »V društvu zahtevamo podaljšanje pogodbe in trdimo, da komunala na dan podelitve upravljanja ni izpolnjevala nobenih formalnopravnih pogojev za to. Zahtevamo tudi demokratični javni razpis za upravljanje zavetišča.«

V Obalnem društvu proti mučenju živali, ki ima 50-letno tradicijo, so prejšnji mesec, ko se je začel boj za zavetišče, v samo desetih dneh prek spletne strani www.pravapeticija.com zbrali 12.000 podpisov. Upajo, da jih bo tudi danes v živo prišlo podpret čim več občanov, »ker si živali svojih pravic pač ne morejo izboriti same«.