Varijo ga štirje pivovarji iz Nove Gorice, ki se jih je zaradi sloga varjenja, grafične podobe znamke in pojavljanja na spletu ter v fizičnem svetu prijel naziv slovenski punk pivovarji. Pivovarski prostor in opremo so si »izposodili« v Pigalu iz Ajdovščine. Najbližji prevod takemu načinu proizvodnje piva bi bilo cigansko varjenje. »Pri nas gre za hobi, ki je ušel izpod nadzora. Klasična zgodba varjenja piva v garaži, ki smo jo počasi nadgrajevali. Ker so odzivi dobri, zgodbo nadaljujemo in v bistvu jezdimo val,« pove eden izmed pivovarjev, dr. Aljoša Polenčič, sicer nevrolog v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Novi Gorici. Službe za zdaj še ne misli zamenjati za hobi, pravi. 

V pravem punk slogu pivovarji pravijo, da so vse najboljše stvari preproste. »Najboljši komadi imajo tri akorde, četrti je za refren, zato poskušamo tudi pri pivu uporabljati najmanjše možno število hmeljev in sladov za res udarno kombinacijo,« trdi drugi uporniški pivovar Uroš Komel, sicer srednješolski učitelj matematike.

Omenjena teorija se v praksi, kot kaže, zelo dobro obnese, saj je pivo starvation na letošnjem razmočenem Ljubljanskem festivalu piva dobilo posebno nagrado omembe mednarodne strokovne žirije. Zvarek je po slogu black IPA (India pale ale), od tod tudi razcepljena osebnost in rahla utrganost, saj združuje citrusne arome in hmeljevo grenkobnost, ki ju prepoznamo pri slogu IPA, ter nežne arome kave in čokolade, značilne za sloga stout in porter. Pookus je gladek in ravno prav uravnotežen s sladom. Stopnja alkohola je osemodstotna, zato priporočamo, da pivo pijete na približno 10 stopinjah Celzija.

Pivo: Starvation

Slog: Imperial black IPA

Pivovarna: Reservoir dogs brewery, Solkan, Slovenija

Vsebina alkohola: 8,00 %

Količina: 330 ml

Cena: 3,10 €

www.birbox.si