Košarkarski veljaki, ki jih evropska košarkarska zveza Fiba Europe stiska v kot s svojimi zahtevami, so se včeraj zbrali v Beogradu. Sestanek so na hitro sklicali v sredo, ker je Fiba zavrnila sporazum med klubi, udeleženci lige ABA, in nacionalnimi zvezami, ki so ga prejšnji teden sklenili v Zagrebu. V Beogradu so sprejeli nov sklep. Še malo bolj so popustili zahtevam Fibe. Ta je 29. junij (ta ponedeljek) postavila za rok, do katerega morajo izpolniti zahteve. Ali je nov predlog v skladu s statutom Fibe, bo njen evropski del verjetno sporočil v nedeljo, ko bo zasedal v Budimpešti.

Na včerajšnjem sestanku so bili prisotni tudi generalni sekretar slovenske zveze Radoslav Nesterović, predstavnika Uniona Olimpije Matevž Zupančič in Jani Möderndorfer ter predstavnik Krke Miro Župevc. Sestanka se nista udeležili hrvaška in črnogorska zveza. »Večino popravkov, ki jih je poslala Fiba, so klubi sprejeli,« je dejal Radoslav Nesterović in dodal, da so bili predstavniki zvez predvsem v vlogi opazovalcev.

Bistvena novost je, da podjetje Sidro oziroma krog ljudi okoli Romana Lisca in Rada Lorbka ne bo več udeležen v tekmovalnem oziroma športnem delu lige ABA. Torej ne bodo smeli imeti vpliva na vodenje tekmovanja, kar je v nasprotju s sporazumom, sprejetim prejšnji teden v Zagrebu. Ta je ustanoviteljem Sidra zagotavljal dvajsetodstotni delež v podjetju Aba Sidro, ki bi upravljalo tekmovanje. S to spremembo bo Fiba zagotovo zadovoljna. Toda siva lisa, kot se je izrazil Nesterović, ostaja vprašanje, ali Sidro lahko sodeluje z ligo ABA v kakšni drugi obliki, kot izvajalec marketinških in tržnih storitev. O tem so se klubi pogovarjali sami. Očitno pa je ostalo še nekaj nejasnosti. »Kakor sem razumel jaz, lahko najamemo podjetje, ki bo vodilo marketing,« nam je med vožnjo v Slovenijo povedal direktor Krke Miro Župevc. Torej je to lahko tudi Sidro? »Po mojem mnenju je lahko, vsaj tako sem razumel. Sicer pa za nas ne bo velikih sprememb, šlo je le za kozmetične popravke zagrebškega sporazuma.«

Medtem je predsednik srbske zveze Dragan Đilas na tiskovni konferenci izrazil zadovoljstvo in prepričanje, da bo Fiba v nedeljo priznala ligo ABA. »Popravki, ki smo jih vnesli, so v skladu navodili Fibe, a tudi z našimi pripombami, s katerimi je evropska košarkarska zveza soglašala. Mislim, da smo naredili vse, da Fiba ligo ABA prizna v najkrajšem možnem času in da obenem ohranimo dobre odnose z evroligo ter možnost igranja naših klubov na tem tekmovanju. Verjamem, da smo dosegli rešitev, ki je sprejemljiva za vse vpletene strani.« Đilas je prepričan, da bosta Crvena zvezda in Cedevita lahko igrali v evroligi, Budučnost in Union Olimpija v evropskem pokalu, medtem ko se je Partizan temu zaradi finančnih težav odpovedal. Prav tako naj bi reprezentance lahko igrale na septembrskem evropskem prvenstvu. Toda zadnjo besedo bo imela Fiba.

Roman Lisac, eden od ustanoviteljev Sidra, je bil redkobeseden. Na sestanku v Beogradu ni bil prisoten, s klubi je sestankoval dan prej. Dejal je, da ne ve, ali bo podjetje Sidro še naprej sodelovalo z ligo ABA. »Najprej se morajo klubi zmeniti s Fibo. Mislim, da niso ugodili vsem zahtevam,« je rekel. Če bo Sidro oziroma podjetje, povezano z njim, še naprej sodelovalo z ligo ABA, niso izključene drugačne vrste težave. Finančne, namreč. Sidru, d. o. o., prihodki redno padajo, od leta 2010 do lani so padli za več kot 800.000 evrov. V letu 2014 so imeli 169.000 evrov negativnega kapitala in 128.000 evrov izgube. »Gre le za vzpone in padce, v glavnem pa poslujemo s pozitivno ničlo. Padec prihodkov v teh časih ni nič novega, kajti prihodki iz oglaševanja so se v zadnjih letih močno znižali,« je dejal Lisac.