»Niti v sanjah nisem pričakoval takega dosežka. Ko sem na števcu videl številki 52, 54 kilometrov na uro, sem dobil dodatno motivacijo. Tudi za naprej. Se pa dirka s tem še ni niti začela. Razlike so zelo majhne. Vendar če je dober kronometer, je po pravilu dobro tudi naprej,« se je Jure Golčer razveselil zanj fantastičnega začetka 22. dirke Po Sloveniji. 37-letni Mariborčan je z osmim časom uvodne vožnje na čas in sedmimi sekundami zaostanka pripravil največjo senzacijo in kot drugi najstarejši na dirki napovedal štajersko čago v soboto na Pohorju.

Rumeno majico je na Kongresnem trgu oblekel Rus Artem Ovečkin (RusVelo). »Upam, da mi bo rumena majica vlila dodatno moč. Nisem v najboljši formi in to bom potreboval naslednje dni,« se je malce pošalil Rus, ki je v Ljubljani že osvojil tretje mesto leta 2013. Ovečkin je za nekaj sekund ugnal Italijana Salvatora Puccia iz kultne britanske zasedbe Sky, ki je vzbudila daleč največ zanimanja na ogrevalnem prostoru in rojaka Diega Ulissija (Lampre), ki je po Golčerjevem prvi favorit.

Poleg Golčerja sta napad na Tri kralje z dobrim nastopom napovedala tudi Jan Polanc (15. mesto, 12 sekund), Primož Roglič (16. mesto, 13 sekund), ter tudi Marko Pavlič (Radenska, 17. mesto), ki je oblekel belo majico mladega kolesarja. Jani Brajkovič (49. mesto, zaostanek 23 sekund) se ni pokazal v razkošni izvedbi. »Nastop mi je kar v redu uspel. Bolje kot lani. Kronometer je kratek, noge 'zakislijo', treba je odpeljati na polno, kar pa še ne pove veliko za naprej. Zaostanek ni velik. Kako se bomo odločili glede najine vloge z Ulissijem, se bomo odločili kasneje. Glede na to, da mu je ekipa na Giru izdatno pomagala, naj bi tokrat meni namenili več pomoči. A Ulissi se bo zagotovo boril do konca,« je po nastopu o vlogi kapetana v najboljši italijanski ekipi razmišljal Jan Polanc.

»Če bi bolje sekal ovinke, bi pridobil še pet sekund. Pokazal si, da boš to dirko lahko zmagal,« je Boštjan Mervar, športni direktor Adria Mobil v šali oštel nekdanjega skakalca Primoža Rogliča. »Tudi v kronometru se še učim. Vsako leto je bolje. Vsako leto se tudi manj mučim. Številke so vedno boljše. Razplet prvega dne obeta pestro dirko. Bo pa treba imeti srečo, v kolesarstvu se lahko vse hitro obrne. Težko je karkoli napovedovati. Rad pa bi zmagal,« se je sproščeno, kot da ne bi šlo za daleč najbolj pomembno dirko v sezoni, med razpeljevanjem na valjih, razgovoril Roglič, ki vlogo kapetana deli z Radoslavom Rogino, zmagovalcem dirke 2013, ki je dosegel enak čas kot lani.

Vožnja na čas v Ljubljani (8,8 km) je bila na sporedu že tretjič. Tradicija enakih etap je sicer razmeroma neobičajna za etapne dirke. Je pa zaradi ponavljajočega vzorca prvega dne že mogoče izluščiti vzorec. Leta 2011 Robert Vrečer zaradi taktične neučakanosti ni uspel zadržati rumene majice, kar je izkoristil Diego Ulissi. Leta 2013 (Svein Tuft) je Rado Rogina v Ljubljani dosegel le 61. čas, a zmagal. Portugalec Tiago Machado je lani v Ljubljani dosegel četrti čas, kar je bilo več kot dovolj za Francesca Bongiorna, ki je tudi tokrat precej zaostal (97. čas). Kar pet kolesarjev, ki je dirko v Novem mestu končalo med najboljšo deseterico, je bilo med deseterico že v Ljubljani. A letos je kraljevska etapa težja, kar so želeli predvsem v britanski ekipi Sky. Njihov adut Mikel Nieve je krono opravil kot 29. (18 sekund zaostanka). »Kronometer ni panoga zanj. Je pa močan na klanec, kot pravi. Rad bi se pokazal, da je dovolj močan za pomočnika Froomu na Touru,« je njegovo perspektivo razložil David Rožman, maser v nebeški zasedbi.

Posebno poglavje je današnja razgibana etapa iz Škofje Loke (12:15) čez Ljubljano (12:30), najprej sledi vzpon iz Ig proti Kureščku (Golo) čez Sveti Gregor in potem čez Kočevje s pentljo čez Belo krajino mimo Kolpe čez prelaz Strma Reber (8 km, 710 m višinske razlike) do cilja v Kočevju. Kako selektiven je obkolpski vršič, se je pokazalo že lani, ko je v Kočevje pripeljala le skupina 35 kolesarjev, med njimi pa ni bilo niti tako dobrih kolesarjev kot so Polanc, Mohorič, Roglič, Pibernik, Pellizotti. »Letos je konkurenca bolj izenačena in verjetno bo skupina večja, » napoveduje Kristijan Fajt, pomočnik v Adria Mobil. Ekipa Adria Mobil po tihem upa, da bo čez priplezal tudi Marko Kump. »Tudi na klanec mi gre dobro, a Strma Reber je klanec na kvadrat. Sam zmorem v dobrem ritmu le 15 minut takega klanca, ta pa je dolg 26 minut za vrhunske. Bomo videli. Malo je možnosti,« napoveduje Dolenjska puščica za popotnico proti Kočevju.