»Z veseljem in optimizmom že težko čakam začetek dirke. Mislim, da sem dobro pripravljen, na konkurenco pa se ne oziram. Kdor pride, pride. Traso, tudi vse ceste proti Trem kraljem na Pohorju, smo si ogledali znova. Klanec ni nič lažji, kot je bil. Današnji kronometer v Ljubljani? Vem, kaj me čaka, ravnina in ovinki,« se je Primož Roglič, glavni adut kolesarjev Adrie Mobil za skupno uvrstitev, malce pošalil pred današnjim začetkom (ob 17. uri) 22. izvedbe dirke Po Sloveniji. Orel iz Kisovca bo ob Janu Polancu, Janiju Brajkoviču, Marku Kumpu in Juretu Golčerju v središču pozornosti boja slovenskih kolesarjev na štiridnevni paradi elitnega kolesarstva.

Med kolesarji iz 17 ekip bo na startu predvidoma 28 slovenskih kolesarjev. V Adrii Mobil, najmočnejši slovenski ekipi, zatrjujejo, da so pripravljeni na enakovreden boj z mnogo uglednejšimi in tudi stokrat bogatejšimi ekipami. V podrejenem položaju pa sta ekipa Radenska Rog in v reprezentanco Slovenije preoblečena klubska ekipa Sava z okrepitvijo z dvema kolesarjema Bleda. To bosta daleč najmlajši in neizkušeni zasedbi na dirki, kjer je povprečna starost še vedno okoli 28 let. V ekipi Sava denimo največ pričakujejo od Mohoričevega soseda iz Podblice Gašperja Katrašnika, zmagovalca VN Sarajeva, prve zmage prefiltrirane Save na dirkah UCI. »Katrašnik ima največ možnosti v zadnji etapi do Novega mesta, druga etapa do Kočevja bo zanj nemara pretežka. Bomo pa vseeno poskušali in napadali,« je borbeni pristop napovedal »selektor« Matjaž Zevnik.

V dresu Radenske so največja pričakovanja trenerja Marka Polanca usmerjena v Marka Pavliča, ki je konec maja dobro formo pokazal s sedmim mestom na Dirki miru na Češkem. To je bil hkrati največji uspeh reprezentance mlajših članov v tej sezoni. »Realno je moj domet med 20. in 30. mestom v skupnem seštevku. Višje zaradi konkurence verjetno ne,« je umirjeno po zadnjem udarnem treningu na maratonu Franja dejal Marko Pavlič. Dvajsetletni mladeniči se še kako dobro zavedajo, da je v tej konkurenci prvo »preživetje«, vsaka dodatna pozornost z belo majico mladega kolesarja ali hribolazca, pa čeprav le en dan, pa poseben dosežek.

V najmočnejši slovenski ekipi Adria Mobil imajo pokrita vsa interesna področja. Med mladimi stavijo na Domna Novaka, med hribolazci na Rogliča in Radoslava Rogino, zmagovalca leta 2013. Med sprinterji pa na prvega zvezdnika ekipe Marka Kumpa. Dolenjska sprinterska puščica ima posebej na očeh zadnjo etapo, ki v Novem mestu sovpada tudi z 650. obletnico dolenjske prestolnice in desetletnico pokroviteljstva avtomobilskega giganta. »Kump bo poskušal tudi v drugi etapi. Seveda odvisno od razpleta,« je ambicije posebej poudaril športni direktor Boštjan Mervar, ki s sedmimi etapnimi zmagami drži sloves najuspešnejšega v zgodovini dirke. Mervarjev optimizem je oprt na zadnjo dirko na Poljskem, kjer je Kump vzdržal čez klance in slavil celo v skupnem seštevku, kar je bila njegova deseta zmaga letos. Več zmag UCI imata letos le Norvežan Alexander Kristoff (17) in Mark Cavendish (13). Prav dirka Po Sloveniji bo dodobra razkrila Kumpov domet, saj so združeni trije nivoji od elitne svetovne serije (WorldTour) do drugega nivoja, kjer ima Kump večino zmag. Na startu bo dvanajst izmed najboljših 44 ekip na svetu.

Utrip elite bo v vseh pogledih še najočitnejši na današnji vožnji na čas (8,8 kilometra) v središču Ljubljane. Žal med slovenskimi kolesarji ni specialista za to kruto disciplino. Vsi vključno s kapetani ekip Janijem Brajkovičem (UHC) in Janom Polancem (Lampre), kot kolesarjema najvišjega kalibra in kapetanoma za generalno, upajo na čim manjši zaostanek. Oba sta negotova. Brajkovič, osmoljenec zadnje dobe, ima velikanski motiv pustiti vtis, ki pripada zadnjemu slovenskemu junaku slovenskega Toura 2012 in tudi najuspešnejšemu kolesarju na tritedenskih dirkah v tej konkurenci ob Pellizottiju in Nieveju. Polanc je v negotovosti po brutalno zahtevnem Giru. »Po daljšem počitku po Giru težko napovem, kakšne bodo noge. Od tega je vse odvisno. Je pa užitek tekmovati na domačih cestah,« je kratko udarno poročilo Jana Polanca, enega junakov Gira. S slovesom zmagovalca etape katere od tritedenskih dirk prihaja v Slovenijo še 17 drugih, dva (Nieve, Sutton) že z dvojčkom. Po drugi plati bo v konkurenci le šesterica, ki je dobila katero od dosedanjih 120 etap Po Sloveniji. To so Golčer (4), Rogina (2), Kump, Ponzi, Ulissi in Italijan Bongiorno, kralj lanskih pohorskih Treh kraljev.

In čar Ljubljane, uvodne preizkušnje? Časovno mejo že standardnega kroga je leta 2013 pri 9 minutah in 55 sekundah postavil Kanadčan Svein Tuft (GreenEdge). Bolj slikovita je njegova povprečna hitrost – 53,244 km/h. Že vsaka slovenska uvrstitev na rob deseterice bo poseben uspeh in bo znova razgalila slovensko šibko plat. Posebna pozornost bo veljala le posameznikom, kot je le 18-letni Jon Božič (Adria Mobil), ki je v petek na državnem prvenstvu v vožnji na čas dosegel drugi absolutni čas. Elitne ekipe z nebeškim Skyjem kot vodilnim uvajalcem vseh mogočih inovacij in novitet prav v boju posameznikov z uro iščejo dodatne nianse. Že to, da Sky prihaja z 19-člansko spremljevalno ekipo, v kateri bodo tudi trije slovenski mojstri, zaslužni tudi za prihod britanske ekipe v Slovenijo, verjetno pove dovolj. V elitnih ekipah ničesar ne prepuščajo naključju in improvizaciji. V Skyju so pred dirko od organizatorjev želeli niz pojasnil. Dokaz, da se v popolnosti pripravljajo na dirko, ki bo tudi generalka za Tour de France. Simbol tega je tudi rumena majica. Že danes?