Težave s higieno se pojavijo, ko pride do zastoja vode v ceveh zaradi občasne uporabe oziroma razvoja različnih škodljivih organizmov. Z redno in zanesljivo izmenjavo vode v inštalacijah to lahko preprečimo. Z različnimi nastavitvami, kompaktnim dizajnom in inovativnim nadzornim sistemom preko centralnega nadzornega sistema ali celo mobilnega telefona enota za higiensko splakovanje Geberit učinkovito preprečuje razmnoževanje nevarnih klic in zagotavlja ves čas varno pitno vodo.

Za zgradbe z neredno uporabo

Običajno se higiensko splakovanje uporablja v zgradbah z neredno uporabo, kot so hoteli, gostišča, bolnišnice, šole, telovadnice, vojašnice ali počitniški domovi, kjer se vodovodna napeljava ne uporablja tudi po več tednov hkrati. Rešitev je tako primerna tudi za zasebne počitniške hiše, saj lahko uporabniki ob prihodu v hišo brez skrbi popijejo kozarec vode. Nevarnost nam ne preti zgolj zaradi pitja oporečne vode, ampak tudi med prhanjem. Legionela ob vdihovanju razpršenih vodnih kapljic povzroči legionarsko bolezen, ki je v Nemčiji vsako leto kriva za do 4.500 smrtnih primerov, celo več kot prometne nesreče (vir: Robert Koch Institute, Guidefordoctors, 2013). Razvoj nevarnih klic lahko preprečimo tako, da jim ne damo možnosti za razvoj, da torej preprečujemo njim ugodne naravne pogoje. Redno splakovanje vodovodnega sistema preprečuje stoječo vodo in ugodno temperaturo za razmnoževanje legionele in drugih zdravju nevarnih mikroorganizmov.

Nastavite program splakovanja po meri

Enoto za higiensko splakovanje Geberit je mogoče programirati glede na potrebe posameznega instalacijskega sistema. Izberemo lahko različne režime delovanja in mejne vrednosti za vklop splakovanja, na primer, da se sistem splakne, kadar se temperatura vode dvigne nad 20 stopinj Celzija ali če je pretok manjši od določene količine dnevno, lahko pa nastavimo tudi reden urnik tedenskega splakovanja. Senzorji temperature in volumetričnega pretoka zagotavljajo, da se med splakovanjem porabi samo količina vode, ki je potrebna za doseganje nastavljenih parametrov. Tako prihranimo veliko vode.

Enostavno upravljanje

Geberit je prenovil in nadgradil elektronski nadzor enote za higiensko splakovanje. Enoto lahko zdaj upravljate brezžično z brezplačno aplikacijo za pametne telefone GeberitSetApp, ki se na enoto za higiensko splakovanje poveže preko tehnologije bluetooth. Preko aplikacije je mogoče spremljati dva merilca volumetričnega pretoka, ki kažeta dejansko porabo vode na določenem delu napeljave - senzor, ki meri količino vode, ki jo je sprožila enota za higiensko splakovanje, in senzor temperature vode v napeljavi. Higiensko splakovanje se lahko prek različnih vmesnikov (RS485 ali digitalnega I/O) poveže s centralnim nadzornim sistemom zgradbe, kar omogoča skupni in boljši nadzor v velikih sistemih. Po drugi strani pa lahko v manjši počitniški hiši enota deluje povsem avtonomno, kar pomeni, da zagotavlja varno pitno vodo, ne da bi posebej skrbeli za to. Enota za higiensko splakovanje je sestavni del inštalacijskih sistemov Geberit, lahko pa jo vgradimo tudi neodvisno od druge Geberitove tehnike.

Higienski filter Geberit

Higienski filter Geberit zagotavlja, da je začetno polnjenje sistema ob tlačnem preizkusu izvedeno v skladu s higienskimi zahtevami, saj mora biti inštalacija pitne vode napolnjena s popolnoma higiensko vodo. Higienski filter Geberit zanesljivo zadržuje delce umazanije in bakterije. Življenjska doba filtra je približno 6 mesecev ali 3000 litrov, primeren pa je za polnjenje in inštalacije pitne vode za do 50 stanovanjskih enot.