Junija 2008 so bili Slovaki usodni za Slovence v dodatnih kvalifikacijah za SP 2009 na Hrvaškem: prva tekma v Celju se je končala z remijem (33:33), povratna v Levicah pa z minimalnim uspehom gostiteljev (30:29) in ekipa selektorja Mira Požuna je po enajstih zaporednih uvrstitvah na velika tekmovanja med letoma 2000 in 2008 (petkrat EP, štirikrat SP, dvakrat OI) ostala brez sklepnega dejanja. Iz igralskega kadra izpred sedmih let so bili včeraj trije igralci (Luka Žvižej, ki je takrat na dveh tekmah zabil 20 golov, Vid Kavtičnik in Aljoša Rezar), od šestnajsterice Borisa Deniča, ki je z zmago proti Slovaški z 31:25 oktobra lani v Kopru začela kvalifikacije za EP 2016, pa je Veselin Vujović dal priložnost polovici.

Slovenci so bili včeraj še večji favoriti kot leta 2008, kar potrjujeta tudi kvoti na največji svetovni stavnici: za zmago Slovaške je bila kar 6,25, za uspeh Slovenije le 1,16. V Prešovu so gostitelji povedli z 1:0, to pa je bilo prvo in sočasno tudi njihovo zadnje vodstvo na deveti medsebojni tekmi. Vse drugo je bilo v znamenju Slovencev, pri katerih je Vujović že v prvem polčasu dal priložnost 14 igralcem od 16, na klopi sta ostala le Aljoša Rezar in Miha Zarabec. V tem delu igre je najvišja prednost Slovenije trikrat znašala štiri gole, drugi polčas je začel tudi edini debitant Zarabec, ki je v 37. minuti dosegel prvi reprezentančni gol, tri minute kasneje pa je v igro vstopil še povratnik Rezar.

Čeprav je na klopi zaradi poškodbe gležnja obsedel Vid Kavtičnik, so Slovenci zlahka držali prednost. Deset minut pred koncem je Luka Žvižej zadel za prvih plus sedem (24:17), edini, ki je uspešno držal korak s Slovenci, pa je bil levi zunanji igralec Oliver Rabek, 204 centimetre visoki član domačega Tatrana, ki je dosegel sedem golov. Pri Slovencih se med strelce nista vpisala le Dean Bombač in Vid Poteko, zanimivo pa je, da sta se oba polčasa končala z enakim izidom – 13:10 za Slovenijo.

»Priznam, da sem bil malo napet in živčen, ko sem čakal na prvo priložnost v reprezentanci. Nov sistem igre nam leži, igramo veliko lepše in hitreje, užitek nas je gledati. A vseeno moramo popraviti še precej stvari,« je ocenil Miha Zarabec, ki je dosegel dva gola. Slovenija se je pod vodstvom desetega selektorja Veselina Vujovića desetič uvrstila na EP: »Če sem iskren, o Slovakih nismo razmišljali, gradimo 'večjo hišo' in gledamo v prihodnost. Pred tekmo sem si ogledal nekaj posnetkov Slovakov, a svoje ekipe zaradi razlike v kakovosti nisem želel obremenjevati z njimi. Pa tudi nisem tip trenerja, ki bi se ure in ure ukvarjal z analizo tekmečeve igre. Slovenija ima kakovost, da razmišlja le o sebi, drugi naj se ukvarjajo z našo igro.« Izida 5. kroga: Slovaška – Slovenija 20:26 (10:13), Latvija – Švedska 14:33 (8:16), vrstni red: Švedska 9, Slovenija 7, Latvija 4, Slovaška 0.