Nemški RWE, ki je včeraj tudi uradno vstopil na domači trg z električno energijo, bo že v prvi fazi meril tudi na stranke Elektra Energije. Ta je lansko leto končala s skoraj sedmimi milijoni evrov izgube, za katero naj bi bil v pomembni meri zaslužen tudi Nikola Krečar, nekdanji vodja trgovanja na debelo v Elektru Energiji, ki zdaj vodi družbo RWE Slovenija.

»Ne spomnim se, da bi v mojem času v Elektru Energiji sklepali pogodbe, ki ne bi zasledovale cilja pozitivnega poslovanja,« je včeraj ob robu novinarske konference, na kateri je predstavil načrte RWE v Sloveniji, dejal Krečar. A v Elektru Energiji, ki je v lasti državnega Elektra Ljubljana, se še vedno ukvarjajo z njegovo zapuščino. Direktor Bojan Kumer je tako za Dnevnik potrdil, da v družbi teče posebna revizija minulih poslov oddelka za trgovanje na debelo. »Več ne bi želel komentirati,« nam je dejal prvi mož Elektra Energije, ki ima med dobavitelji na distribucijskem omrežju skoraj 22-odstotni delež, kar jo uvršča na drugo mesto za Gen-I.

Po naših informacijah v Elektru Energiji še vedno niso zaprli vseh poslov, ki jih je sam ali z vednostjo nekdanjih vodilnih sklenil Krečar. Kot smo izvedeli, naj bi družba v njegovem času v eni od tujih držav, neuradno gre za Bosno in Hercegovino, med različnimi poslovnimi leti »prelivala« dobičke, ustvarjene pri trgovanju, s čimer naj bi jih kratkoročno umetno povečevala. Viri blizu družbe so v povezavi s trgovanjem omenjali tudi visokotvegane, špekulantske posle, ki se Elektro Energiji niso izšli. Prav tako naj bi v družbi izgubo ustvarjali tudi pri zakupih in prodajah čezmejnih zmogljivosti v Sloveniji. Po nekaterih informacijah naj bi Krečar posle sklepal tudi s srbskim Rudnapom, nekateri od teh pa naj bi že leta 2013 začeli najedati poslovanje družbe.

Elektro Energija išče solastnika, RWE pa stranke

»Ni šlo za nobene škodljive posle. Gre za izkrivljanje resnice. Številna slovenska podjetja so sodelovala z Rudnapom, v Elektru Ljubljana pa s to družbo poslujejo že od leta 2006,« je zatrdil Krečar. »Če bi se poglobili v bilance Elektra Energije, bi ugotovili, da posli, ki jih je ustvaril oddelek za trgovanje na debelo, predstavljajo manjši del celotne slike aktualnega stanja, v katerem se je znašla družba,« je še dodal Krečar. Prav visoka lanska izguba je eden od pomembnih razlogov, da v Elektru Energiji že od lani iščejo tudi strateškega partnerja, ki bi v podjetje vstopil z dokapitalizacijo. O sodelovanju so se dogovorili z Gen-I, ki bi ob soglasju Agencije za varstvo konkurence (AVK) postal 50-odstotni lastnik Elektra Energije. Obe podjetji skupaj bi v tem primeru imeli na trgu vseh odjemalcev električne energije približno 43-odstotni delež. Še večji kos trga – skoraj 50 odstotkov – bi obvladovali pri prodaji električne energije prek distribucijskega omrežja.

RWE sicer prihaja na trg, na katerem se podjetja neusmiljeno spopadajo za tržne deleže. Kje torej ob rekordno nizkih cenah električne energije, maržah blizu ničle in dampinških cenah na javnih razpisih iščejo svojo priložnost? Kot je pojasnil glavni izvršni direktor RWE za jugovzhodno Evropo Karl Kraus, bodo najprej začeli prodajo električne energije gospodinjstvom. Njihov cilj: do leta 2020 želijo pridobiti desetodstotni tržni delež. »RWE bo v začetni fazi na trgu ponudil enostavnejše produkte. Osnovna ponudba bodo letni, dvoletni in triletni paketi ter paketi brez vezave, dodali jim bomo še ponudbo LED-žarnic,« je pojasnil Krečar in odjemalcem na letni ravni obljubil do sto evrov prihranka. Predstavniki RWE, s katerimi smo se pogovarjali včeraj, niso zanikali, da je ustanovitev podjetja v Sloveniji, ki je uradno v lasti hrvaškega RWE, zelo verjetno le predhodnica za druge posle. RWE se je sicer že pred leti omenjal kot partner Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) pri več projektih. Še leta 2012 naj bi bil v igri za potencialnega partnerja pri šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6), od katere naj bi vnaprej zakupil del proizvedene električne energije, a je ta posel zaradi razmer na trgu padel v vodo.

Zastopniki RWE na Hrvaškem z lažnimi identitetami

Precej prahu je lani dvignil tudi agresivni prihod RWE na Hrvaško. V tamkajšnjih medijih je mogoče najti zapise o prodajnih zastopnikih, ki so stranke za prestop k RWE prepričevali na različne, tudi močno vprašljive načine. Eden od prodajnih zastopnikov RWE je tako strankam na območju Varaždina dopovedoval, da je tamkajšnji elektrodistributer izgubil licenco za trgovanje z električno energijo. Drugi so se predstavljali za anketarje Hrvatske elektroprivrede (HEP), najpomembnejšega hrvaškega elektroenergetskega podjetja, ki od letos nastopa tudi na trgu v Sloveniji.

Se bodo takšne prakse ponovile v naši državi? »Zavezani smo k visokim standardom in integriteti. Ob upoštevanju tega smo zelo pozorni pri iskanju zastopnikov, ki bodo delali v našem imenu. Partnerji se zavedajo naših standardov. Težko pa je vnaprej jamčiti, da se posamični ekscesi nikoli ne bodo zgodili,« je odgovoril Krečar.